Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obřadní síň na Ústředním hřbitově v Brně se uzavře. Po sto letech ji čeká rekonstrukce

Obřadní síň na Ústředním hřbitově v Brně čeká celková rekonstrukce. Památkově chráněný objekt trpěl špatnou statikou i zatékající střechou. Kvůli rozsáhlým opravám se smuteční obřady na čas přesunou do krematoria v brněnských Štýřicích.

Od pondělí se zhruba na pět měsíců uzavře obřadní síň na brněnském Ústředním hřbitově. V budově se totiž uskuteční rozsáhlé opravy kvůli její špatné statice. Smuteční obřady se v době uzavírky budou konat pouze ve smutečních síních krematoria v Jihlavské ulici. Od října se obřady vrátí do Vídeňské ulice a rekonstrukce bude pokračovat za provozu.

„Unikátní obřadní síň, kterou navrhl významný architekt Bohuslav Fuchs, slouží svému účelu už šestadevadesát let. Za celou dobu neprošla celkovou rekonstrukcí,“ sdělil náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL) a dodal, že statické problémy odhalila odborná prohlídka objektu.

Stavební práce vykoná sdružení společností Yucon + Combin – Obřadní síně. Za jedenáct měsíců dělníci opraví střechu, přes kterou zatéká, strop, vytápění a zázemí pro obsluhu. Přibude i nové ozvučení síně. Náklady na přestavbu, které ze svého rozpočtu uhradí město Brno, činí přes šedesát milionů korun.

Veškeré změny muselo vedení města konzultovat s památkáři, protože obřadní síň je památkově chráněná. „Jedním z řešení bude umístění topení do podlahy. Původně totiž viselo pod stropem, což nebylo šetrné. Dojde také k repasi osvětlení nebo přebudování katafalku. Vrátíme jej do původní podoby třicátých let a opět umožníme zajíždění rakve po obřadu,“ popsal Hladík.

Hřbitov čekají i další úpravy

Kromě obřadní síně čekají v budoucnu největší moravský hřbitov také úpravy hlavního vchodu a jeho okolí. Prostor získá novou podobu na základě vítězného návrhu, který zpracovali brněnští architekti ze studia Refuel. „Ocenili jsme především kultivovanost a citlivost ve vztahu ke stávající kompozici Ústředního hřbitova,“ řekl městský architekt Michal Sedláček, který byl při výběru vítězného návrhu členem odborné poroty.

Brněnský Ústřední hřbitov prokoukne podle představ architektů

Největší moravský hřbitov se dočká výrazné proměny, která bude ve znamení úprav hlavního vstupu a jeho okolí. Prostor u hlavní brány v ulici Vídeňská, u níž se nachází zastávka MHD nebo prodejní stánky, dozná změn podle návrhu brněnských...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiweb

Štítky Brno, Ústřední hřbitov, rekonstrukce, obřadní síň, hřbitov, Štýřice, Petr Hladík, Bohuslav Fuchs, KDU-ČSL, Michal Sedláček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obřadní síň na Ústředním hřbitově v Brně se uzavře. Po sto letech ji čeká rekonstrukce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.