Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brněnský Ústřední hřbitov prokoukne podle představ architektů

Největší moravský hřbitov se dočká výrazné proměny, která bude ve znamení úprav hlavního vstupu a jeho okolí. Prostor u hlavní brány v ulici Vídeňská, u níž se nachází zastávka MHD nebo prodejní stánky, dozná změn podle návrhu brněnských architektů ze studia Refuel.

O úpravě Ústřeďáku se v moravské metropoli vedou dlouhodobě debaty. Proměna hlavního vstupu má přinést návštěvníkům zvýšení komfortu, k němuž dojde i díky lepšímu uspořádání tamějšího prostoru. Úprav se dočkají také zdejší budovy, jejichž technický stav se s přibývajícím časem zhoršuje.

Brněnská radnice proto letos v létě vyhlásila architektonickou soutěž, jejíž organizaci dostala na starost Kancelář architekta města Brna (KAM). Hlavním zadání směrem k soutěžícím znělo, aby navrhli nejen novou podobu vstupu, ale také přilehlého prostranství. Součástí plánů byla rekonstrukce jedné ze správních budov nebo najít nové vhodné umístění stánků. 

Na vítězném návrhu porota ocenila především kultivovanost a citlivost ve vztahu ke stávající kompozici Ústředního hřbitova. Vstupní objekt vhodně odděluje prostor před hřbitovem od jeho provozu. Do ulice Vídeňská pak vytváří příjemný klidový prostor odcloněný alejí od rušné ulice,“ sdělil městský architekt Michal Sedláček, který byl členem odborné komise.

Podle vítězného návrhu brněnského ateliéru, který dostal zelenou rovněž na posledním zasedání brněnských radních, se nový vstupní objekt částečně zapustí pod zem, čímž se otevře pohled na kompozici historického vstupu a obřadní síně. Počítá se také s vybudováním dvou odstavných a parkovacích ploch pro zaměstnance a veřejnost, nové objekty pro vozový park, zázemí zaměstnanců a sklady technického provozu.

Rekonstrukce za desítky milionů

Kdy začnou stavební práce, jež vyjdou odhadem na 70 milionů korun, zatím není jasné.„Soutěžní porota doporučila zadavateli zahájit s účastníkem, jehož návrh se umístil na nejvýše oceněném místě, jednací řízení bez uveřejnění. Pokud se dohodnou, získá vítěz zakázku na zpracování projektové dokumentace,“ popsal další postup radní pro územní plánování a rozvoj města Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Refuel

Štítky Brno, Rekonstrukce, hřbitov, Magistrát, Soutěž, architekt, Kancelář architekta města Brna, Michal Sedláček, KDU-ČSL, Ústřední hřbitov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Tak nevím, ale když bych tam vešel s páskou na očích a pak mi ji sundali, bez zaváhání bych odhadl, že jsme někde ve Zlíně. A ejhle! Oni ho přestěhovali do Brna.

Pátek, 29. října 2021, 07:14Odpovědět

Brněnský Ústřední hřbitov prokoukne podle představ architektů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.