Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Muž, který zfalšoval QR kód u sbírky k jihomoravskému tornádu, dostal podmínku

Krajský soud v Brně dnes uložil podmíněný trest třiadvacetiletému Jakubu Hodaňovi, který se pokusil využít vlny solidarity, jež se strhla poté, co se jižní Moravou prohnalo tornádo. Hodaň zfalšoval QR kód u humanitární sbírky a hrozilo mu až deset let za mřížemi.

Mladý muž se k činu doznal a uvedl, že své chování nepromyslel. Falešný QR kód totiž obsahoval číslo k jeho vlastnímu bankovnímu účtu. Hrozilo mu až deset let vězení, soud nakonec uložil Hodaňovi za pokus o podvod a za poškození cizích práv tři roky vězení podmíněně odložených na pět let s dohledem probačního úředníka. Potrestal jej i propadnutím mobilního telefonu. Dnešní rozsudek je pravomocný. 

Hodaň příspěvek nazvaný "Každá koruna pomůže, pojďme si vzájemně pomoc" s grafikou charity a falešným QR kódem umístil na Instagram. Výzva k pomoci lidem poškozeným řáděním loňského tornáda se poté začala šířit. „Mohl způsobit škodu za několik desítek milionů korun. Chtěl vzbudit dojem, že dárci přispívají na účet charity, a mohl uvést v omyl velké množství dárců. Vážně také poškodil důvěru v charitu," uvedl soudce Martin Vrbík.

Právě Charita musela po činu vyčlenit čas a zaměstnance na vysvětlování dárcům, že jejich peníze neskončily u podvodníka, nýbrž opravdu dorazily na konto humanitární sbírky. Charita za poškození dobrého jména požadovala náhradu nemajetkové újmy 250 tisíc korun. Vyčíslení škody nebylo součástí dohody, soud ji odkázal na řízení ve věcech občanskoprávních.

Muž své motivy k činu nesdělil. „Byl jsem na místě i pomáhat s kamarádem, vykonával jsem pomocné práce, chtěl jsem přiložit ruku k dílu. Čin jsem nepromyslel," řekl u soudu Hodaň, který na novináře před soudní síní ukazoval vulgární gesta. Také v soudní síni jeho chování podle státního zástupce nebylo odpovídající vážnosti situace, muži o přestávce jeho chování v síni vytkl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Popela Libor

Štítky ČR, soud, tornádo, Brno, rozsudek, Krajský soud v Brně, charita, Jihomoravský kraj, Instagram

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž, který zfalšoval QR kód u sbírky k jihomoravskému tornádu, dostal podmínku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.