Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hustopeče si připomněly osvobození Rudou armádou

V Hustopečích na Břeclavsku dnes vedení radnice položilo věnec na hřbitově padlých vojáků Rudé armády, která 16. dubna 1945 osvobodila město za druhé světové války. Starostka Hana Potměšilová (nestraníci) ČTK řekla, že cílem bylo uctít památku všech obětí nejen za druhé světové války, ale i s ohledem na dnešní situaci na Ukrajině, kterou vojensky napadlo Rusko. Připomněla nejen zemřelé vojáky, ale také civilní obyvatelstvo.

Radnice pořádá pietní akt každý rok. V Hustopečích je pohřbeno téměř dva tisíce vojáků Rudé armády, kteří zahynuli na celém Břeclavsku. „Z toho asi dvacet procent je mrtvých Ukrajinců. Jsou zde různé národnosti z bývalého Sovětského svazu. S ohledem na situaci na Ukrajině a oběti, které dnes umírají za svobodu, jsme chtěli věnovat tichou vzpomínku," řekla Potměšilová. Pietní akt Rudé armádě se nesetkal s žádnou negativní reakcí.

„Nemělo by se na to zapomínat. Zemřeli tady mladí kluci ve věku 18 až 20 let. Poslouchali své velitele a položili život. Dovedu si představit ty maminky, kterým odešli synové do války a už se nevrátili," řekla Potměšilová. Připomněla však, že nelze zapomínat na dnešní situaci a zvěrstva, která provádějí ruští vojáci na území dnešní Ukrajiny.

Rusko napadlo Ukrajinu koncem února. Boje si vyžádaly mnoho obětí. Ze země prchly miliony lidí. Zhruba tři sta tisíc je jich v České republice.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hustopeče

Štítky ČR, Rusko, Ukrajina, historie, správa, boje, pietní, Hustopeče, Rudá armáda, druhá světová válka, Hana Potměšilová, okres Břeclav, Sovětský svaz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hustopeče si připomněly osvobození Rudou armádou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.