Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Brně přistála nafukovací kosmická loď

Speciální nafukovací raketa oblétne Brno. Technické muzeum, které se dlouhodobě věnuje vesmírným tématům, si nechalo vytvořit model kosmické lodi od americké společnosti SpaceX. Maketu pokřtěnou československou kosmonautickou elitou lidé uvidí na muzejních akcích i v centru Brna.

Brněnské technické muzeum nafouklo model kosmické lodi Crew Dragon, která je v současnosti nejvyužívanějším dopravním prostředkem při cestách na Mezinárodní kosmickou stanici. Vesmírnou raketu, jejíž kabinu lze až pětkrát opakovaně použít, vyvinula společnost Elona Muska SpaceX ve spolupráci s NASA. Muzejní model pokřtí příští týden v Žatci českoslovenští kosmonauti Vladimír Remek, Oldřich Pelčák, Ivan Bella a Michal Fulier.

„Crew dragon se skládá z kabiny pro posádku, která je určená pro čtyři astronauty, a spodní servisní části. My máme maketu v poloviční velikosti,“ sdělil muzejní kurátor letectví a kosmonautiky Technického muzea v Brně Tomáš Přibyl.

Model, jehož náklady činí zhruba sedmdesát tisíc korun, šily ručně švadleny  a výroba jim zabrala asi třicet hodin. Replika rakety není trvalým exponátem. „Vesmírnou loď lidé potkají v centru, když bude Technické muzeum oblétat naši planetu Brno,“ řekl náměstek ředitele Josef Večeřa. Technické muzeum plánuje vytvořit i stálou kosmickou expozici, protože Brno je významným centrem vesmírného průmyslu. Navíc spolupracuje na projektu Nesmír, který prostřednictvím speciálních 3D modelů zpřístupňuje svět vesmíru nevidomým.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, technické muzeum, kosmická loď, vesmír, SpaceX, NASA, Elon Musk, Mezinárodní vesmírná stanice, Dragon, Technické muzeum v Brně, Vladimír Remek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně přistála nafukovací kosmická loď  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.