Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Před válkou uprchli s postiženým synem. Ukrajinec Míša má obrnu i svalovou atrofii

Nelehké zkoušky připravil život mladému páru z ukrajinského Kyjeva, který společně vychovává dvouletého Míšu. S chlapečkem, který má po těžkém porodu psychické i fyzické postižení, uprchli rodiče před válkou na jižní Moravu. Nyní hledají cesty, jak pokrýt náklady na speciální potřeby svého syna.

V necelých třech letech váží devět kilo, na svět přišel s mozkovou obrnou a svalovou atrofií a je odkázaný na péči nejbližších. Míša našel společně se svými rodiči zázemí a nové přítele v Pohořelicích na Brněnsku. K odchodu do Česka se Ševčenkovi uchýlili poté, co do jejich domovského Kyjeva dorazily ruské tanky.

Útěk byl pro mladou rodinu životní zkouškou. Chlapeček totiž potřebuje speciální péči i výživu. „Už po cestě jim docházely zásoby a nebylo kde nakoupit potraviny, které Míša může. Ivan s Káťou ho museli krmit tím, co měli a co sehnali. Do Brna přijel drobný Míša unavený a podvyživený," popsala Sára Nešporová, která rodině poskytla zázemí u sebe doma na Brněnsku.

Ševčenkovi našli přechodný nový domov v domku v Pohořelicích, v němž s mladou českou rodinou strávili více než měsíc. I přes částečnou úlevu však problémy nezmizely. Dvouletý Míša má totiž mnoho potravinových omezení. Nesmí lepek, laktózu, brambory, některé bílkoviny a je závislý na tekuté stravě. Speciální výživové mléko, které chlapeček potřebuje, navíc není v Česku k dostání.

Pomáhali příbuzní i známí

Solidárně se k příběhu mladé rodiny z válkou zmítané země postavili právě obyvatelé Pohořelic, kteří nabídli pomocnou ruku. Ševčenkovým nakupovali potřebné potraviny nebo sháněli domácí vajíčka. Dobrovolníci z Lednice dokonce ze zahraničí dováží tolik potřebné speciální mléko.

K rodině mezitím šťastně dorazil také další člen z Ukrajiny. „Po pár týdnech dojela Ivanova maminka a Míšova babička Táňa. Dostali dvě místnosti a jednu ze dvou koupelen v domě pro sebe, k dispozici společný obývák a kuchyni. Pomáhali s vařením, byli milí, skromní a styděli, že obtěžují, i když to nebyla pravda," potvrdila Drbně Zuzana Nešporová, která se jako Sářina maminka do péče o ukrajinské přátele zapojila.

Společně se ubytovatelům i jejich známým podařilo sehnat rodině vybavení budoucího bytu. Nastěhovat se měli Ševčenkovi do svého nového domova v Brně, majitelka ale z dohody na poslední chvíli couvla. „Pomoc přišla zase od známých. Ochotný majitel vše co nejrychleji připravil a v sobotu 2. dubna se stěhovali do Vyškova do dvoupokojového bytu," řekla Zuzana Nešporová s tím, že si babička i tatínek Ivan už v kraji našli práci.

Na podporu náročné péče o Míšu vznikla sbírka, jejíž výtěžek poslouží především na stabilizaci zdravotního stavu, potřebnou stravu, rehabilitace a nákup kompenzačních pomůcek pro malého chlapce. „Minulý týden byl od pondělí do pátku na rehabilitacích v Olomouci. Měsíčně vyjdou asi na dvanáct tisíc korun," vysvětlila Zuzana Nešporová.


Míša s tatínkem Ivanem

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv rodiny

Štítky sbírka, Ukrajina, nemoc, atrofie, obrna, válka, rodina, Kyjev, Jihomoravský kraj, Pohořelice, Česko, Brněnsko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před válkou uprchli s postiženým synem. Ukrajinec Míša má obrnu i svalovou atrofii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.