Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Centrum pro uprchlíky v Brně pomáhá Ukrajinkám i jejich dětem

Budova Muzejky, která dominuje brněnskému Moravskému náměstí, se proměnila v multifunkční centrum pro Ukrajince. S nabídkou kurzů češtiny a workshopů slouží především uprchlickým maminkám s dětmi. Smlouvu o výpůjčce prostor dnes schválili brněnští radní.

Třetí patro Berglova paláce na Moravském náměstí v Brně se v posledních týdnech proměnilo v multifunkční centrum, v němž nalézají pomoc a čas k oddechu ukrajinští uprchlíci. Smlouvu týkající se výpůjčky nebytových prostor mezi Brnem a spolkem Ukrajinská iniciativa jižní Moravy dnes schválili radní. Podle dohody budou prostory za novým účelem vypůjčeny do 30. dubna příštího roku.

V novém centru se scházejí především ukrajinské ženy s dětmi. V Muzejce nacházejí psychologickou pomoc, nabídku kurzů češtiny nebo workshopů. Zdi paláce poskytly prostor také dětským skupinám pro Ukrajince ve školním věku, kteří se učí nejen novému jazyku, ale také matematice nebo základům místní kultury. Pomocí běžných činností se děti zároveň snaží zapomenout na hrůzy, které postihly jejich domovinu.

„Považuji za naši morální povinnost, abychom uprchlíkům z této země, která nebrání jen samu sebe, ale celou západní civilizaci, pomohli, jak jen to dovedeme. Výpůjčku prostor, kde může vzniknout multifunkční centrum pro uprchlíky, považuji za samozřejmost,“ řekla k věci brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).


V centru na Moravském náměstí fungují dětské skupiny

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Holišová

Štítky ukrajina, válka, pomoc, muzejka, centrum, uprchlík, Brno, Moravské náměstí, Jihomoravský kraj, Berglerova vila, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrum pro uprchlíky v Brně pomáhá Ukrajinkám i jejich dětem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.