Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Upuštěná voda z Nových Mlýnů pomohla suchým lužním lesům

Vodohospodáři z Povodí Moravy upustili v březnu vodu z vodního díla Nové Mlýny do lužních lesů. Miliony metrů krychlových vody pomohly klimatickými změnami zasažené krajině a zvýšily hladinu ve slepých ramenech Dyje. Akce trvala čtyřicet hodin.

K povodňování lužních lesů pod novomlýnskými nádržemi, které začalo v polovině března, přistoupili vodohospodáři na žádost Lesů České republiky. Z vodního díla odčerpali zhruba třináct milionů metrů krychlových vody, které zlepšily vodní režim v oboře Soutok i celé oblasti. Cílem dvoudenní akce bylo dostat vodu především do lužních lesů, jež vlivem změny klimatu strádají.

Hladiny řek na jižní Moravě v březnu klesly i pod dvacet procent běžných hodnot. Lužní les podle odborníků potřebuje k přežití více vody, než poskytuje roční úhrn srážek na jižní Moravě, a některé stromy tak již začaly usychat. Právě uměle zvýšené průtoky v Dyji pomohlx růstu hladiny v slepých ramenech řeky od Nových Mlýnů po soutok s Dyjí.

„Z dlouhodobějšího hlediska je velmi dobrou zprávou to, že se podaří v příštích letech díky projektům Povodí Moravy a Lesů ČR několikanásobně zvýšit množství vody, kterou je možné lužním lesům na Soutoku poskytnout. Ze zvýšených průtoků v Dyji profitují i další  lokality, jejichž vývoj byl v minulosti rovněž povodněmi formován,“ uvedl ředitel jihomoravského pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny Stanislav Koukal.

Před manipulací byl odtok z nádrže dvanáct metrů za sekundu, během povodňování se zvýšil až na sto metrů za sekundu. „Před zvýšeným průtokem byly otevřeny všechny nápustné objekty na Dyji – především stavidlo Brána, Podkova a jez Pohansko, kterými natéká voda do lužních lesů nad soutokem Dyje s Moravou. Během vypouštění jsme velmi pozorně monitorovali celý úsek Dyje včetně nápustných objektů,“ řekl k povodňování lužních lesů ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Po skončení akce začali vodohospodáři nádrž opět dopouštět. Ještě před koncem března dosáhla hladina v dolní nádrži vodního díla Nové Mlýny kóty 170 metrů nad mořem, což znamená dostatek vody pro sezónní potřeby zemědělců na závlahy. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky povodí moravy, povodňování, příroda, les, klima, lužní les, Dyje, Povodí Moravy (státní podnik), vodní hospodářství, vodní dílo, Lesy České republiky, Jihomoravský kraj, Obora Soutok, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Upuštěná voda z Nových Mlýnů pomohla suchým lužním lesům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.