Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Iniciativa brněnské neziskovky propojí ukrajinské dospívající s českými

Iniciativa Buď můj druh pomůže dospívajícím ukrajinským uprchlíkům lépe se začlenit a navázat kontakt se stejně starými českými studenty. Většina ukrajinských dospívajících se chce učit česky a chce poznávat Brno. Je důležité, aby měli nějakého kamaráda, který jim s tím pomůže, řekla k projektu koordinátorka Anna Demčuková, která je původem z Ukrajiny, ale vystudovala a žije v Česku.

Projekt vznikl z iniciativy brněnského NESEHNUTÍ, podobně jako dřívější "buddy" program, který propojoval zahraniční studenty s místními. Jeho cílem bylo odstranit předsudky a navázat vztahy. V reakci na události na Ukrajině se skupina rozhodla zaměřit na ukrajinské uprchlíky ve věku 14 až 18 let. Propojí je s vrstevníky z českých středních škol a gymnázií.

„Teenageři, kteří spolu se svými rodinami uprchli před ruskou invazí, se nachází v extrémně náročném životním období. My nechceme, aby na to byli sami,” uvedla Demčuková. Mladí budou tvořit i větší skupinky, ale pro projekt je důležité vytvoření konkrétních dvojic lidí, kteří si budou pomáhat a důvěřovat. Iniciativa používá pro kamarády termín "buddy".

Následně si mají dvojice domluvit, na co se ve svém čase zaměří. Mohou se učit češtinu, chodit na kulturní akce nebo se třeba věnovat každodenní zábavě. Cílem má být usnadnění těžké životní situace, aby se dospívající lépe zorientovali v životě v České republice a měli pocit, že jim ostatní naslouchají.

V plánu jsou také školení a skupinové semináře. „Mezi důležitá témata patří třeba interkulturní komunikace, nenásilná komunikace, možná začleníme i ekologická témata," nastínila Demčuková. Jako dobrovolníci se totiž přihlásili i dospívající ze škol věnujících se ekologické výchově. Iniciativa však plánuje reagovat na konkrétní zájmy a potřeby dospívajících dětí a témata podle toho upravit.

Na podporu projektu založili organizátoři dobročinnou sbírku na portálu Darujme.cz. Peníze ze sbírky poputují na koordinaci celé iniciativy. Záměrem Buď můj druh bude nejen vytvořit prostředí vhodné pro setkávání a zajistit vhodné prostory, ale také naučit dobrovolníky, jak správně s dospívajícími uprchlíky jednat.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/Sprachschuleaktiv

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, školy, sociální, boje, děti, Brno, projekt, uprchlík, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Iniciativa brněnské neziskovky propojí ukrajinské dospívající s českými  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.