Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Brně ustupují ryby náplavce. Rybáři kvůli stavbě vylovují tři kilometry Svratky

Velký výlov začal dnes na brněnské řece Svratka, kde se chystá město vybudovat nové prostranství, jehož dominantou má být náplavka. Kvůli záměru se proto do vody ponořili rybáři, aby v úseku ulice Uhelná až Riviéra vylovili ryby, kterým by při stavbě hrozilo uhynutí.

Kompletní výlov zhruba tříkilometrového úseku jedné ze dvou brněnských řek se uskutečňuje po celý víkend. Rybáři se vrhli do práce ještě před stavebníky, kteří při pracích nasadí do vody bagry a rypadla, což vodním tvorům vůbec neprospívá. Ryby proto pracovníci v pláštěnkách a holinkách kompletně odloví. 

Víkendový odlov je výjimečný zejména svým rozsahem, kdy je potřeba odlovit kompletní rybí společenstvo z téměř tři kilometry dlouhého úseku řeky. Odlov tohoto rozsahu nebyl v poslední době proveden," uvedl Jan Grmela z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Mendelovy univerzity v Brně. 

Ryby loví dvacetičlenná skupina rybářů, kteří jsou zvědaví na to, jaké druhy ve Svratce objeví. „Očekáváme výskyt hlavně reofilních druhů, tedy ryb, které preferují pobyt v proudu řek. Jde například o parmy obecné, ostroretky stěhovavé, jelce tlouště, a další druhy. Hlavním cílem je odlovit ryby, aby nedošlo v průběhu stavby k havarijnímu úhynu a současně odlovit generační ryby před výtěrem tak, aby v době stavebních prací nebyl v řece letošní potěr,“ uvedl Grmela, který se domnívá, že za sobotu se stihne odlovit polovina úseku po ulici Rybářská.

Brno začalo s výstavbou protipovodňových opatření od Riviéry přes Poříčí k železničnímu viaduktu v Uhelné ulici letos v lednu. Stavba zlepší ochranu města před povodněmi a umožní očekávanou proměnu nábřeží, jak jej navrhl zesnulý architekt Ivan Ruller. Dělníci se zaměří především na snížení vysokých břehů a rozšíření koryt, díky čemuž se zvýší kapacita řeky. Nábřeží se tak dostane blíže vodní hladině a vznikne rekreační i volnočasová zóna. 

Brno se pustilo do budování vytoužené náplavky

V Brně se po letech diskuzí a příprav zhmotňují plány na novou náplavku a kolonádu u řeky Svratky. Město začalo s výstavbou protipovodňových opatření od Riviéry přes Poříčí k železničnímu viaduktu v Uhelné ulici. Stavba zlepší ochranu města před...

Díky projektu se vybuduje také přibližně pět kilometrů pěších cest, tři kilometry cyklostezek a také se počítá s tím, že u bývalé chatové osady Favorit u Bauerovy ulice vzniknou mokřady, nádrže a tůně, přes něž povede lávka. Postaví se také dva nové podjezdy pro cyklisty pod Vídeňskou a Renneskou ulicí. Úpravy vyjdou na více než 1 miliardu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky Brno, Výlov, náplavka, Svratka, Mendelu, ryby, Jan Grmela, Mendelova univerzita v Brně, Ivan Ruller

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně ustupují ryby náplavce. Rybáři kvůli stavbě vylovují tři kilometry Svratky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.