Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Radost v Brně. Město získá miliony od státu na stavbu vytoužené arény

Brno dostane stovky milionů korun od Národní sportovní agentury. Dotace, jejíž maximální výše činí 300 milionů, poslouží městu ke stavbě plánované multifunkční haly, která vyroste v areálu brněnského výstaviště. Celkem vyjde výstavba sportoviště na bezmála čtyři miliardy korun a není jisté, kde radnice najde další peněz.

S velkým očekáváním sledovali v moravské metropoli několik měsíců, jak úředníci organizační složky státu posoudí žádost o peníze na hokejovou halu. Nyní se v Brně dočkali finálního verdiktu, který zní, že projekt je dostatečně připravený a získá finanční injekci. 

Projekt multifunkční haly v Brně je velmi dobře připravený a prošel veškerými kontrolami, které jsou potřeba k získání dotace. Nyní už pouze čekáme, až město vybere zhotovitele stavby a dodá harmonogram stavby včetně vysoutěžených cen,“ sdělil mluvčí NSA Jakub Večerka, podle kterého má projekt díky absolvování všech fází kontrol jistotu získání dotace. 

Maximální výše dotace pro jednoho žadatele činí 300 milionů korun. Právě s touto částkou Brno počítá. Pokud město peníze získá v plné výši, pokryjí necelých deset procent celkových nákladů na výstavbu. „Výše dotace zatím není stanovena, podle pravidel se bude odvíjet od vysoutěžené ceny za výstavbu,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Nejisté financování

Plánovaný víceúčelový objekt pojme přes třináct tisíc diváků. Hala má mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží a nabídne 150 krytých parkovacích stání. Otázkou však stále zůstává financování. Podle posledních odhadů magistrátu vyjde aréna až na 4 miliardy korun. 

Město má kromě jisté dotace od Národní sportovní agentury přislíbené také peníze od Jihomoravského kraje, jenž hodlá poskytnout z rozpočtu minimálně 200 milionů korun. Nejvíce nákladů na výstavbu půjde za městem, které vyčlenilo na stavbu přes 600 milionů korun. Zbylé peníze si bude společně s městskými firmami patrně muset půjčit.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky Brno, Aréna, Hokej, dotace, peníze, stavba, Národní sportovní agentura, Brněnské výstaviště, NSA, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radost v Brně. Město získá miliony od státu na stavbu vytoužené arény  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.