Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Recepty na jídla, na kterých si pochutnával Mendel, vyšly v nové kuchařce

Pokrmy, na kterých si pochutnával zakladatel genetiky Johann Gregor Mendel, si mohou zájemci uvařit díky nové Kuchařce pro Mendela. Recepty zapsala a s úspěchem opakovaně vydala Luisa Ondráčková, která pracovala v kuchyni augustiniánského kláštera v Brně, tedy v Mendelově působišti. Nové vydání připravilo Moravské zemské muzeum jako součást letošních oslav 200. výročí Mendelova narození, oznámila mluvčí muzea Barbora Onderková.

Kniha přibližuje čtenářům Mendelův každodenní život. Nejde jen o samotné recepty připravované v klášterní kuchyni. Kniha naznačuje, jak vypadlo stolování, a co se běžně podávalo k obědu a k večeři, v postních i svátečních dnech.

Některé recepty obsahují pojmy, které vyžadují vysvětlení, protože se v současnosti už příliš nepoužívají. Například maraschino je italský třešňový likér, ve své době velmi oblíbený. Pojem breton označuje tehdy běžné potravinářské barvivo. Natron je obyčejná jedlá soda.

„Kniha Kuchařka pro Mendela, kterou v novém vydání a s půvabnými ilustracemi brněnské výtvarnice Venduly Chalánkové předkládá veřejnosti Moravské zemské muzeum, pomůže čtenářům proniknout zase trošku více do Mendelova života a až si některý z receptů uvaříte, můžete vlastními smysly vnímat vše, co nejspíš kdysi vnímal i on," uvedl ředitel muzea Jiří Mitáček.

Chalánková ilustrovala také Mářinu kuchařku, tedy recepty zapsané Marií Stejskalovou, hospodyní v rodině hudebního skladatele Leoše Janáčka. Kniha vyšla v Brně v roce 2020.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky ČR, literatura, muzea, zajímavosti, Mendel, Brno, Gregor Mendel, Moravské zemské muzeum, kniha, recept, muzeum, Vendula Chalánková, klášter, slavnost, jídlo, Leoš Janáček, Jiří Mitáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Recepty na jídla, na kterých si pochutnával Mendel, vyšly v nové kuchařce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.