Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Brno sbírá nábytek pro Ukrajince. Přineste postele, spacáky a kuchyňské linky, vyzývá město

Zachovalý, nepotřebný nábytek mají lidé možnost darovat do nábytkové banky, která se nově nachází na brněnském výstavišti. Vybavení se využije při zařizování bytů pro ukrajinské uprchlíky. Předchozí sběrné místo už stěhováci vyprázdnili.

Brno otevřelo novou nábytkovou banku, která pomůže vyřešit nedostatek vybavení v připravovaných bytech pro uprchlíky z Ukrajiny. Předchozí sběrné místo už stěhováci při zařizování vyprázdnili, a tak se ho město rozhodlo přesunout do větších prostorů. Zachovalý nábytek lidé či firmy darují od včerejšího poledne v pavilonu G1 na brněnském výstavišti.

Nedostatek je hlavně postelí, roštů, matrací, stolů a židlí, skříní nebo kuchyňských linek. Potřeba jsou stále i lůžkoviny, spacáky a karimatky. Nově pracovníci přijímají taky funkční ledničky, mrazáky a pračky, ale i školní potřeby pro děti. Nábytková banka, kam dárci nosí nábytek a spotřebiče, je otevřená každý den od 12 do 18 hodin. K vjezdu do areálu lidem slouží 4. brána.

Vybavení si od lidí na místě převezmou pracovníci městské společnosti Sako Brno, kteří věci následně rozvezou do vybraných bytů. Ke stěhování kromě dodávek využijí i nově zapůjčený nákladní vůz poháněný elektřinou. Nábytek si ale ze sběrného místa mají možnost odvézt i firmy a jednotlivci, kteří poskytují ubytování ukrajinským občanům a vybavení jim chybí.

Podle náměstka brněnské primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL) sídlila nábytková banka v prostorech s nedostačující kapacitou, proto se rozhodli pro větší místo. Zatím není jasné, jak dlouho na výstavišti bude. V areálu brněnských veletrhů se v týdnu otevřelo taky centrum asistenční pomoci, kde dobrovolníci uprchlíkům pomáhají najít ubytování a práci, nebo jim radí, jak se začlenit do společnosti.

„Za pronájem prostorů na výstavišti zaplatí město od března do konce května 3,2 miliony korun, což odpovídá polovině standardního nájemného. Vzhledem ke složité situaci ve veletržním odvětví jsme nepožadovali pronájem zdarma a dohodli jsme se na výhodné nabídce pro obě strany,“ sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, sbírka, nábytková banka, Ukrajina, válka, nábytek, banka, uprchlík, Brněnské výstaviště, Petr Hladík, Markéta Vaňková, SAKO Brno, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno sbírá nábytek pro Ukrajince. Přineste postele, spacáky a kuchyňské linky, vyzývá město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.