Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Největší kostel v Brně čeká rekonstrukce. Po úpravách nabídne vyhlídku z věže

Jedna z hlavních dominant moravské metropole, kostel svatého Jakuba, čeká rozsáhlá rekonstrukce. Pozdně gotický chrám bude mít po úpravách vyměněná okna, opravenou střechu a především se lidem zpřístupní nová vyhlídka na kostelní věži s výhledem na celé Brno.

Opravy církevního objektu, u jehož prostranství zvláště ve večerních hodinách Brňané rádi vysedávají s půllitry, zahájila farnost už na konci minulého roku. Tehdy se jednalo o nezbytné přípravy, nyní už práce vypukly naplno. Podle faráře u kostela svatého Jakuba, jehož historie sahá do počátku 13. století, Jana Pacnera jsou opravy nutné, zvláště pak v případě střechy.

Nejdůležitějším úkolem je určitě výměna 2500 metrů čtverečních velkého měděného pláště střechy, kterou protéká dovnitř voda a způsobuje zahnívání krovů. Ty je nutné rovněž opravit. Také kamenné prvky na fasádě jsou často v havarijním stavu a mohou ohrozit bezpečnost chodců kolem kostela. Proto je musíme zabezpečit a obnovit,“ vysvětlil Pacner.

Rekonstrukce, jež vyjde na bezmála 130 milionů korun, se týká kromě střechy či krovů kamenných prvků či oken. Hlavním lákadlem po úpravách bude vybudování vyhlídky ve výšce dvaačtyřiceti metrů na kostelní věži. Díky tomu získají návštěvníci města výhled na centrum Brna. Vedení města i farnost věří, že se díky tomu stane církevní stavba, pod níž se nachází druhá největší kostnice v Evropě, ještě větší turistickou atrakcí. 

Na investici dostala církev peníze z evropských fondů, která pokryje většinu nákladů. Další část zaplatí Brno, jež přispěje na projekt deset milionů korun. Počítá se, že rekonstrukce potrvá dva roky. Při stavebních pracích se očekávají omezení jak přímo v církevním stánku, tak i jeho okolí, což se dotkne například kulturních akcích na Jakubském náměstí. 

Je možné, že během oprav budeme muset na nějaký čas kostel zavřít. Doprava v okolí kostela zůstane zachována. Bude nutný zábor místa pro lešení a materiál okolo kostela, což částečně omezí zahrádky restaurací. Všechna omezení se budeme snažit minimalizovat,“ dodal Pacner.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, rekonstrukce, Církev, kostel, vyhlídka, Turismus, Jan Pacner, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

...rekonstrukci nezaplatí vlastník kostela Vatikán, ale daňový poplatníci z peněz EU a z rozpočtu Brna...?

Pátek, 4. března 2022, 11:04Odpovědět

Největší kostel v Brně čeká rekonstrukce. Po úpravách nabídne vyhlídku z věže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.