Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z brněnského výstaviště bude přijímací místo pro uprchlíky z Ukrajiny

Brno pomáhá uprchlíkům, kteří jsou na cestě z Ruskem napadené Ukrajiny. V areálu brněnského výstaviště vznikne kontaktní centrum, jež bude sloužit právě východoevropským utečencům. Město začalo ubytovávat první stovky Ukrajinců již o víkendu.

Jen za sobotu a neděli dorazilo do Brna několik stovek lidí prchajících před válkou na Ukrajině. Moravská metropole přijímá utečence stejně jako další jihomoravská města, která pro rodiny vyčlenila prázdné byty. Kraj plánuje podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) podat pomocnou ruku všem potřebným. „Novináři se pořád ptají, kolika utečencům je Jihomoravský kraj připraven pomoct. Odpověď je jednoduchá: Všem,“ uvedl hejtman na Twitteru.

V Brně proto vznikne přijímací místo pro ukrajinské běžence. „Po dohodě s hejtmanem Jihomoravského kraje bude v areálu brněnského výstaviště zřízeno kontaktní centrum pro uprchlíky z Ukrajiny. Bude tedy možné se o ně okamžitě po příjezdu do Brna postarat," uvedla dnes brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Místo by mělo zajistit dostatečnou informovanost Ukrajinců a poslouží především jako prostor pro administrativu. Podle Grolicha bude centrum s největší pravděpodobností sídlit v pavilonu B. V současnosti se kontaktní centrum odboru azylové a migrační politiky pro jižní Moravu nachází v brněnské Slatině.

Lidé, kterým se již podařilo z válkou sužované Ukrajiny dorazit do Brna, nacházejí ubytování v městských částech. Pomoc nabízejí také neziskovky. „Naši zaměstnanci a dobrovolníci pomáhali asi osmdesáti Ukrajincům, kteří prchají před válkou. Převážně se jednalo o děti a ženy," shrnula činnost za uplynulý víkend organizace Společnost Podané ruce. Uprchlíky v Brně otestovali na koronavirus a poskytli jim základní hygienické potřeby i jídlo.


Přijímání uprchlíků z Ukrajiny FOTO: Společnost Podané ruce

Jižní Morava přijímá první uprchlíky z Ukrajiny. Kraj je podle hejtmana Grolicha připraven pomoct všem

Města a instituce na jižní Moravě podávají pomocnou ruku uprchlíkům před ruskou invazí na Ukrajinu. První rodina se již ubytovala v Kuřimi, další města vybavila byty pro Ukrajince, kteří jsou na cestě přes Polsko. Kraj je podle slov vedení...

Ohodnoť článek

Foto Štěpánka Badinová, Společnost Podané ruce

Štítky Ukrajina, Rusko, koflikt, uprchlíci, pomoc, Brněnské výstaviště, Brno, uprchlík, Jan Grolich, Jihomoravský kraj, ruská invaze na Ukrajinu, KDU-ČSL, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z brněnského výstaviště bude přijímací místo pro uprchlíky z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.