Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Poslední československý pilot RAF Emil Boček slaví devětadevadesáté narozeniny

Poslední žijící československý stíhací pilot z britského Královského letectva Emil Boček slaví dnes devětadevadesáté narozeniny. Rodák z Brna, který sloužil u československé 310. stíhací perutě RAF, dostal ke svému jubileu už předstihu Pamětní odznak Posádkového velitelství Praha nebo mini modely spitfirů. Právě v těchto strojích sestřeloval německé protivníky.

Emil Boček se narodil 25. února 1923 v Brně, odkud v roce 1939 ilegálně odešel z území protektorátu a vstoupil do československé zahraniční armády. O čtyři roky později absolvoval pilotní výcvik v Kanadě a od října 1944 nastoupil jako pilot-stíhač. Na svém kontě má 26 operačních letů, nalétal 73 hodin a 50 minut. Za bojové hrdinství obdržel vysoká československá a britská válečná vyznamenání. Prezident Václav Klaus mu v roce 2010 propůjčil nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva III. třídy. Jeho nástupce ve funkci Miloš Zeman mu v roce 2019 udělil řád nejvyšší třídy.

Nyní slaví válečný veterán devětadevadesáté narozeniny, k nimž mu přála nejen rodina, ale také představitelé moravské metropole nebo členové posádkového velitelství v Praze, které nedávno ku příležitosti svého jubilea navštívil. 

Generál Boček zavzpomínal na své spolubojovníky, vlastence a válečné hrdiny, kteří už nejsou mezi námi. Ale velmi ocenil i péči, kterou Armáda České republiky věnuje veteránům druhoválečným i novodobým,“ popsali členové pražského posádkového velitelství. „Je stále plný optimismu, do detailů dokáže vyprávět o svém životě i o tom, čím prošel. S pokorou hovoří o činech svých i ostatních pilotů. Neskutečně si ho vážím,“ popsal při gratulaci plukovník Radek Šíba.

Generál Boček pochází z brněnských Tuřan, nyní ale žije v Bystrci v tamním domě pro seniory. Mezi gratulanty se tak objevili i představitelé místní radnice. „Bylo to velmi milé setkání, kterého se účastnila i dcera generála. Povyprávěl nám střípky ze svého pestrého života a také prozradil, že za stále dobrý zdravotní stav vděčí mimo jiné každodenním procházkám. Je to neskutečně milý člověk se spoustou životních zkušeností, které by se daly poslouchat hodiny,“ sdělil starost Bystrce Tomáš Kratochvíl (ČSSD).

Už dříve popřáli hrdinovi z druhé světové války také v Plzni, kde mu místní školáci z odborného učiliště předali v plzeňské věznici miniatury dvou spitfirů. Právě v těchto strojích Boček létal. Prozradil, že s letounem neslavil jen úspěchy, ale zažil s ním i nepříjemnosti. „Měl jsem havárii. Po startu mně vysadil motor, tak jsem přistál mezi krávy. Náhodou se nic nestalo a přiletěl ke mně Angličan, který se se mnou chtěl domluvit, ale my jsme se nebyli s to domluvit, protože koktal," popsal Boček v Plzni. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lubomír Světnička z natoaktual.cz, Vězeňská služba České republiky, FB Markéta Vaňková, Paměť národa

Štítky Brno, RAF, Boček, narozeniny, Výročí, Emil Boček, Royal Air Force, Praha, Václav Klaus, Kanada, Miloš Zeman, druhá světová válka, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední československý pilot RAF Emil Boček slaví devětadevadesáté narozeniny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.