Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Hasič z jižní Moravy zachránil život ženě s infarktem, seniorka mu veřejně poděkovala

Nezachoval se lhostejně a zachránil lidský život. Hasič z Hodonínska ve svém volném čase pomohl starší ženě, která zkolabovala na ulici. Seniorka díky včasné reakci přežila a po měsíci svému zachránci veřejně poděkovala.

Profesionální a dobrovolný hasič Richard Hála projížděl v lednu Veselím na Moravou, když uviděl, jak se přímo na ulici přitížilo chodkyni. Neváhal a k ženě ihned přispěchal. Na místě využil mobilní aplikace Záchranka, díky níž přivolal pomoc. Pak začal podle pokynů operátora se stlačováním hrudníku, v čemž mu pomohly dříve získané profesní znalosti. „Masíroval jsem srdce až do příjezdu zdravotníků, ale nevnímám to jako nějaké hrdinství, považuji to za samozřejmost, jsem rád, že jsem mohl pomoci,“ vzpomněl Hála.

S resuscitací dále pokračovali přivolaní zdravotníci, kterým se podařilo obnovit oběh pacientky. Seniorku pak transportovali vrtulníkem do brněnské fakultní nemocnice k další péči. „Jednalo se o akutní infarkt myokardu. Žena už je teď doma a daří se jí dobře, pomalu se zotavuje," řekla k případu mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Za hrdinnou reakci poděkoval hasiči starosta města společně se zachráněnou seniorkou i jejím synem. „Chtěla bych poděkovat všem, kteří mi pomohli vrátit se do života. Jsem šťastná a vděčná,“ řekla při setkání paní Danuše. Richard Hála si ze slavnostního aktu odnesl vyznamenání, které mu bude lednový den připomínat. 

Akce se zúčastnili také žáci základních škol včetně hochů, kteří v minulosti zachránili topící se malou holčičku. Také jim kdysi starosta poděkoval a veřejně je vyznamenal. „To jsou činy, které je třeba zviditelnit a uvádět jako příklady pro ostatní. Pan Hála se zachoval skvěle, děkujeme za jeho přístup a jednání, je to skutečně následováníhodné,“ řekl starosta Veselí nad Moravou Petr Kolář (TOP 09 Společně pro Veselí).

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS JMK

Štítky pomoc, záchrana, ocenění, zdravotnictví, Jihomoravský kraj, okres Hodonín, Veselí nad Moravou, Morava, Petr Kolář, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasič z jižní Moravy zachránil život ženě s infarktem, seniorka mu veřejně poděkovala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.