Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Školáci mají obědvat veganská jídla a méně masa. Přejí si to rodiče, tvrdí neziskovka z Brna

Školáci ve školních jídelnách mají jíst méně masa, konzumovat veganská jídla a přitom stále odcházet s plnými žaludky. Podle brněnské neziskovky Nesehnutí mají taková přání rodiče českých dětí. Dokládají to na průzkumu, který si organizace nechala zpracovat.

Jedno rostlinné denně, více bezmasých jídel a uzpůsobení jídelníčku i žákům se specifickými požadavky na stravování. Takové závěry vyplývají z průzkumu, který se týkal stravování v českých jídelnách.

Ve školních jídelnách by se měly děti seznámit s tím, jak vypadá a chutná zdravé jídlo. Současné školní stravování ale neodpovídá aktuálním doporučením, je v něm nedostatek zeleniny, ovoce a luštěnin. Pestřejší strava s vyšším podílem rostlinných jídel by přitom měla pozitivní vliv na životní styl a zdraví dětí,“ okomentovala Anna Neumannová z projektu Pestré jídelny, ve kterém se zasazují aktivisté o změnu vyhlášky ve školním stravovaní.

Přes sedmdesát procent oslovených rodičů se podle průzkumu vyjádřilo, že by ve školách uvítali, kdyby si děti měly možnost vybrat alespoň jedenkrát týdně veganské jídlo k obědu. Alespoň dvakrát týdně poobědvat vyváženou rostlinnou stravu by svým dětem přálo devětatřicet procent rodičů. Podle aktivistů má změna jídelníčku i další pozitivní dopady. 

Pětina dětí ve věku jedenáct až patnáct let trpí nadváhou nebo obezitou a tento problém je stále závažnější. Kvalitnější školní strava s častějšími pestrými rostlinnými jídly může být součástí řešení. Nadměrná produkce živočišných potravin, zejména masa, je navíc jednou z významných příčin klimatické krize,“ popsal Martin Hyťha z Nesehnutí. 

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Václav Votruba

Štítky Brno, Neziskovka, Jídelny, Stravování, jídlo, průzkum, strava

Školáci mají obědvat veganská jídla a méně masa. Přejí si to rodiče, tvrdí neziskovka z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.