Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jižní Moravu dorazil silný vítr. Tisíce odběratelů jsou bez elektřiny

, aktualizováno 17. února 2022, 14:05

Na jižní Moravě udeřil dnes dopoledne silný vítr spojený s tlakovou níží Dudley. Hasiči vyjížděli od rána k více než 150 událostem, problémy způsobené větrem hlásí také distributor energií. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí až do pátečního rána.

Vítr začal v České republice sílit už ve středu večer, kdy zasáhl především jihozápadní polovinu Čech a severovýchod území. Meteorologové varují před větrem s nárazy o rychlosti 70 až 110 kilometrů v hodině, který má kulminovat dnes. „Během čtvrtka očekáváme také vzestupy vodních hladin způsobené odtáváním sněhové pokrývky, a to vlivem kombinace dešťových srážek, silného větru a vyšších teplot," uvedl ČHMÚ ve výstraze.

Se silným větrem se od dnešních osmi hodin potýkají také hasiči, kteří varují před hrozícím pádem větví nebo uvolněných předmětů. Za dnešní den vyjížděly jihomoravské požární jednotky již k více než 150 událostem. Většinou se jednalo o odstraněni stromů a větví," upřesnil mluvčí požárníku Jaroslav Mikoška. Nejzasaženějším okresem bylo doposud Blanensko, následuje Brněnsko a Brno-město.

Jižní Morava se potýká také s výpadky energií způsobenými silným větrem. „Nejvíce postižená je oblast Blanenska s přibližně třinácti tisíci omezenými odběrateli," uvedl mluvčí distributora energií EG.D Roman Šperňák.

Vítr dnes dočasně uzavřel také Olympijský festival Brno, který se nachází v areálu Nové Zbrojovky.

V druhé polovině čtvrtka bude podle předpovědi vítr slábnout. Výstraha meteorologů platí do rána 18. února.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS JMK

Štítky hasiči, vítr, počasí, výstraha, energetika, Jihomoravský kraj, vichřice, Český hydrometeorologický ústav, energie, Dudley, Česko, olympijské hry, Jaroslav Mikoška, okres Blansko, EG.D

Na jižní Moravu dorazil silný vítr. Tisíce odběratelů jsou bez elektřiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.