Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Do výběhu jihomoravské zoo nakoukla štěňata psů dingo

Běhají po výběhu, škádlí se a provokují. Čtyři rozjařená štěňata psů dingo mohou ve venkovní expozici poprvé spatřit návštěvníci vyškovského zooparku. Podzimní přírůstky ale v zařízení pravděpodobně nezůstanou, čeká je cesta do jiné zoo.

Původně se ošetřovatelé vyškovského zooparku radovali z pěti loni narozených mláďat psů dingo, nakonec přežila čtyři. Tři samečci a jedna samička dosud trávili čas ve vnitřních prostorách. „Štěňata byla nejdříve v zázemí s matkou, abychom věděli, že to zvládne. Následně na ně byla dost zima, do ní jsme je nechtěli vypouštět. A také jsme raději udělali opatření, že jsme je ve výběhu odclonili od samců, což si vyžádalo nějaké úpravy. Hotovo bylo až nyní," řekla ředitelka zooparku Dagmar Nepeřená.

Přírůstky jsou hravé, nemají problém s ošetřovateli ani návštěvníky. „Jsou to taková rozjívená mláďata, teď už se vzájemně provokují, okusují, hry jsou odvážnější. Matka ale respekt má, samice je to dobrá. Je ale vidět, že už je z toho taková unavená, už ji zmáhají. Mláďata jsou hodně kontaktní," uvedla k prvním venkovním krůčkům psů ředitelka.

Zoopark si mláďata ale nejspíš nenechá. Jedná o tom, že by celá skupina přešla do jiné zoo. V zooparku by tak opět zůstalo pět původních psů. „Pokud bychom se rozhodli mít další mláďata, tak uvidíme, jak s tím začleňováním. Případně se budeme rozhodovat, jestli od nás naopak nepůjdou pryč ti dospělí samci a nenecháme si jen chovný pár," vysvětlila ředitelka.

Psy dinga chová zoopark nově. V zařízení se po dvaceti letech objevili předloni, kdy ve výbězích přibyli čtyři samci a jedna samice. Návštěvníci si ale šelmy užili až loni v létě, kdy zoopark otevřel jejich novou expozici. Psi mají k dispozici rozlehlý prostor včetně zázemí pod expozicí Austrálie.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Vyškov

Štítky ČR, příroda, zoo, Vyškov, pes, štěně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do výběhu jihomoravské zoo nakoukla štěňata psů dingo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.