Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Členové vlády navštívili místa po tornádu. Fiala vzal s sebou Bartoše i Hubáčkovou

Premiér Petr Fiala (ODS) navštívil včera s vybranými členy vlády jihomoravské obce postižené loňským tornádem. Společně zavítali do Hodonína, Hrušek, Moravské Nové Vsi, Lužic i Mikulčic, kde se setkali se starosty a občany, jimž přírodní katastrofa změnila život.

Na cestu na jižní Moravu se premiér Fiala vydal v pondělí 7. února. Programu v tornádem zasažených místech se zúčastnil také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela (za STAN) a ministryně životního prostředí a bývalá starostka Ratíškovic na Hodonínsku Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). Společně navštívili obce, jež prošly od loňského tornáda viditelnou proměnou a lidé se v nich znovu učí žít.

V Hodoníně zavítala delegace například do areálu zničeného příměstského lesa v Bažantnici, kde se setkala se zástupci města, nebo do tornádem poničené zoologické zahrady. Na vlastní oči spatřili politici nejzasaženější Moravskou Novou Ves nebo stav Lužic, v nichž zasáhla přírodní katastrofa třetinu domů. Návštěvou chtěla vláda podle Fialy zjistit, jak se může vláda dále angažovat.


Návštěva v Hodoníně

„Udělal se obrovský kus práce, to je vidět na první pohled. Ale je také vidět, že spousta práce ještě zůstává. Obdivujeme statečnost, úsilí a vytrvalost místních lidí a přijeli jsme sem i proto, abychom se podívali na místě na to, co se podařilo, co je ještě potřeba udělat a co může udělat vláda, a jakým způsobem může pomoci," řekl na brífinku v Hodoníně Fiala.

Kabinet chce prodloužit, případně znovu vypsat, výzvu, z níž mohou lidé postižení tornádem získat peníze na obnovu. „Na pomoc nedosáhla asi desítka rodin nebo občanů. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje dotační program pro podnikatele, kteří se do záchranné sítě nedostali," vysvětlil mluvčí města Hodonín Josef Horníček. Podle premiéra bude potřeba také prodloužení psychologické podpory, která se postiženým poskytuje.

Tornádo zasáhlo jižní Moravu na konci června loňského roku a zanechalo za sebou šest zemřelých. Přírodní katastrofa poničila obce na Břeclavsku a Hodonínsku, v nichž poškodila asi 1200 domů. Dvě stě budov muselo jít po události k zemi.


Návštěva v Lužicích FOTO: Archiv Petr Fiala

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Hodonín

Štítky tornádo, vláda, návštěva, katastrofa, Petr Fiala, Ivan Bartoš, Anna Hubáčková, Hodonín, Lužice, Moravská Nová Ves, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Členové vlády navštívili místa po tornádu. Fiala vzal s sebou Bartoše i Hubáčkovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.