Počasí dnes24 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Jihomoravští hasiči měli loni napilno, přibylo výjezdů i kvůli tornádu

Hasiči v Jihomoravském kraji evidují za loňský rok 14.746 událostí, u kterých zasahovali, je to meziročně o 2142 událostí víc. Přibylo požárů i nehod, ke kterým vyjížděli. Informoval o tom mluvčí Jaroslav Mikoška. Nejvýrazněji loni práci hasičů ovlivnilo tornádo na Hodonínsku a Břeclavsku na konci června, jen první dny v místě pomáhalo denně kolem 1000 hasičů.

Nejvíce hasiči jako každým rokem loni poskytovali technickou pomoc, celkem šlo o 5463 událostí, meziročně o 128 méně. Do této kategorie se řadí například odstraňování spadlých stromů, čerpání vody ze zatopených sklepů, ale i vyprošťování lidí z výtahu nebo likvidace bodavého hmyzu. Zahrnuje však třeba i nouzové otevření bytu či asistenci záchranné službě při převozu pacienta. Druhým nejčastějším typem událostí, u kterých hasiči loni zasahovali, byla záchrana lidí a zvířat. Šlo celkem o 2316 událostí, meziročně o 453 více. Třetím typem byly dopravní nehody, takových výjezdů bylo 2253, meziročně o 199 více.

Čtvrtým typem událostí loni byly události označené jako „ostatní mimořádná událost“, hasiči jich evidují 1804. Zde jsou události spojené například s covidem či s tornádem. Události související s tornádem jsou ale zahrnuté i v dalších kategoriích, například v technické pomoci, v záchraně lidí a zvířat, v menší míře i v požárech. Požáry představují co do četnosti pátý nejrozšířenější typ událostí. V Jihomoravském kraji loni hasiči zasahovali u 1498 požárů, meziročně o 99 více.

S odstraňováním následků tornáda loni pomáhalo přes 7500 hasičů z celé ČR, jen první dny v místě bylo denně kolem 1000 hasičů, počet se postupně snižoval. Hasiči v obcích postižených tornádem tehdy nasadili téměř 3000 kusů techniky, odpracovali bezmála 20.000 hodin. Tornádo poničilo v několika obcích asi 1200 domů, skoro 200 jich bylo určeno k demolici. Šest lidí zemřelo.

Z větších požárů zasahovali hasiči například ve druhé polovině března u požáru administrativní budovy ve výrobním areálu v Moravském Písku na Hodonínsku, škoda tehdy dosáhla asi 8,4 milionu korun. V polovině května vyjížděli k požáru lesa u Černovic na Blanensku, kde se oheň rozhořel na asi 2,5 hektarech plochy. Práce komplikoval obtížně přístupný terén a silný vítr, hasit proto pomáhal i vrtulník s takzvaným bambi vakem. Na místě tehdy zasahovalo do 100 hasičů, vyhlásili tehdy třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Na začátku listopadu hasiči vyjížděli k požáru haly v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku. Škodu po tomto požáru vyšetřovatel vyčíslil asi na 3,5 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky Jmk, Hasiči, tornádo, Statistika, požár, Jihomoravský kraj, Jaroslav Mikoška, okres Hodonín, okres Břeclav, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští hasiči měli loni na pilno, přibylo výjezdů i kvůli tornádu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.