Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Pomoc u tornáda a rekordní počty výjezdů. Záchranné složky z jižní Moravy se loni nadřely

Historicky nejvyšší počet výjezdů záchranky nebo statisíce respirátorů rozvezených hasičskými vozy. Loňský rok byl pro jihomoravské záchranáře i požárníky náročný. Obě složky zaměstnal koronavirus i nečekané důsledky tornáda, které kraj zasáhlo na konci června.

Jihomoravští záchranáři loni vyjeli k více než 102 tisícům případů. Nejčastěji potřebovali pomoc zdravotníků lidé s interními a neurologickými problémy, pacienti si stěžovali především na bolesti na hrudi, došnost a kolapsy. Již druhým rokem dával záchranářům zabrat také koronavirus. 

„Byl to těžký rok. Některé zkušenosti pro nás byly zcela nové, museli jsme řešit mnoho výzev a náročných úkolů. Navíc 29. listopadu jsme zaznamenali historický rekord v rámci existence naší organizace. Za čtyřiadvacet hodin jsme vyjížděli k 383 událostem,“ řekla ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.

Podobný nápor jako na konci listopadu registrovali záchranáři kvůli covidovým vlnám hned několikrát, zátěž mnohdy trvala několik týdnů až měsíců. Oproti roku předchozímu museli operátoři na dispečinku řešit o dvacet procent více tísňových volání. Více než k sedmnácti procentům pacientů vyjížděly sanitky v souvislosti s koronavirem.


Pomoc hasičů v tornádem zasažených obcích. Autor: Jitka Koudelová

Nečekaným vytížením bylo pro jihomoravské záchranáře i hasiče tornádo, které na konci června 2021 zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko. Kvůli přírodní katastrofě vyjelo na zasažená místa jižní Moravy 556 požárních jednotek a s následky pomáhalo více než 7 500 požárníků z celé republiky. Hasiči odstraňovali poškozený majetek, zajištovali poničené budov, odváželi suť nebo hledali pohřešované. Při katastrofě zemřelo šest lidí.

Hasiče zaneprázdnil také rozvoz respirátorů, kterých v únoru 2021 doručili do jihomoravských škol 385 tisíc. Celkem řešili požárníci 14 746 událostí, při kterých se jim podařilo zachránit 3 050 osob a svými zásahy uchránili majetek v hodnotě přes 800 milionů korun. Nejčastěji pomáhali s technickými problémy, zachraňovali osoby i zvířata a zasahovali u dopravních nehod. Nejvytíženější byly jednotky z Brna a Brněnska.

Požárníci se museli vypořádat nejen s likvidací následků ničivého tornáda, ale také s rozsáhlými požáry. V srpnu navíc odjížděli do Řecka, jež sužovaly výjimečně rozsáhlé lesní požáry. K hasičům z více než dvacítky zemí, kteří vycestovali do zasažené oblasti, se přidali profesionálové ze tří českých a moravských krajů.


Vytíženost jihomoravských hasičů v loňském roce.

Ohodnoť článek

Foto ZZS JMK

Štítky izs, hasiči, záchranná služba, statistika, 2021, tornádo, Jihomoravský kraj, COVID-19, Řecko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomoc u tornáda a rekordní počty výjezdů. Záchranné složky z jižní Moravy se loni nadřely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.