Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Uplynulo dvacet let od tragického požáru kasina v Brně. Hasiči zemřeli při záchraně krupiéra

Klidný lednový večer roku 2002 přerušila v Brně událost, kterou mají zejména jihomoravští hasiči vepsanou do paměti dodnes. Zdánlivě běžný požár budovy v centru města se zvrtl ve výbuch a smrt tří lidí. Od tragické události dnes uplynulo dvacet let.

Psal se 8. leden roku 2002 a teplota v brněnských ulicích klesla těsně pod nulu. Krátce po osmé hodině večerní zbývalo brněnským hasičům méně než jedenáct hodin do konce služby. Na stanici se nacházel také třiatřicetiletý velitel družstva David Kožuský, který ke směně čerstvě přistoupil. Kolegou mu byl osmadvacetiletý Jaroslav Gargula. Klidný průběh zimního večera změnila zpráva od operačního střediska. V brněnské Nádražní ulici hořela multifunkční budova s kasinem.

Stačilo několik málo minut a k požáru vyjely dvě hasičské jednotky i další technika. Z objektu stoupal kouř, z kasina vyběhli vyděšení hosté a na okenní římse ve druhém patře stál jeden zoufalý člověk. K budově dnešního obchodního centra Letmo proto rychle zamířila dvacítka požárníků. Nikdo z přítomných ale nečekal, že na stanici už se v plném počtu nevrátí.

Velitel zásahu Kožuský rozdělil zasahující družstvo na dvě průzkumné skupiny, přičemž jednu tvořil sám společně se strážmistrem Gargulou. Vydali se na průzkum herny ve druhém podlaží. Prostor byl silně zakouřený, hasiči ale měli jasný cíl. Najít krupiéra, který se měl v kasinu, v němž stále stoupala teplota, nacházet.


Budova po požáru.

Špatná viditelnost a náhlé vzplanutí

Kvůli špatné viditelnosti se hasiči v zadýmených prostorách rozdělili. „Velitel skupiny nalezl pohřešovanou osobu a žádal pomocí radiostanice o výpomoc s jejím vyproštěním. V té době byli připraveni další příslušníci se zavodněným dopravním vedením a útočným proudem u vstupu do herny,“ popsali zásah ve vzpomínkovém textu hasiči.

Nadporučík David Kožuský byl in memoriam povýšen do hodnosti kapitána a nadstrážmistr Jaroslav Gargula do hodnosti poručíka. Oba hasiči dostali in memoriam medaile HZS ČR Za statečnost a Cenu Jihomoravského kra­je.

Jenže jedenáct minut po začátku zásahu v multifunkční budově přišel zvrat. V herně se nahromadily zplodiny a prostor kompletně vzplál, což vedlo k pádu stropních podhledů a přerušení přísunu vodního proudu. Tento okamžik se stal osudným Davidu Kožuskému. Velitele zásahu, otce a hasiče zapojeného do činnosti leteckého družstva pravděpobně usmrtil prudký nárůst teploty po vzplanutí. Společně s ním zemřel také nalezený zaměstnanec kasina.

Nenadálý výbuch ukončil také život Jaroslava Garguláka, ve kterém přátelé i rodina ztratili dobrého kamaráda a přívětivého manžela. Strážmistr právě procházel sousední chodbou, která byla silně zakouřená a nejspíš se mu nedařilo najít cestu zpět. Vzplanutí herny pak hasiči odřízlo únikovou cestu. Podle požárníků nebylo za panujících podmínek možné ani jednoho z kolegů zachránit.


Vyhořelé prostory multifunkční budovy.

Zamčené únikové cesty a špatné rozvody

Vyšetřování tragické události, která stála za smrtí tří lidí, ukázalo pochybení na straně požární ochrany. „Prostor další únikové cesty na schodišti byl zastavěn deskami herních stolů, dveře na této únikové cestě byly zamčené a bez klíče, který by umožnil jejich otevření. Uskladněnými herními deskami byl navíc zastavěn vnitřní nástěnný hydrant," uvedl server Požáry.cz.

Samotné vzplanutí pak nejspíš nastalo kvůli nevyhovujícím rozvodům osvětlení v podhledech stropu. Zavinění konkrétních osob ale orgány trestního řízení nikdy nepotvrdily, a případ tak byl opakovaně odložen. Majitel budovy a provozovatel kasina zaplatili za nedodržení protipožárních opatření pokuty.

Na zesnulé kolegy a kamarády brněnští hasiči každoročně vpomínají. V budově se ku příležitosti dvacátého výročí tragické události sejdou také dnes večer. Úmrtí statečných požárníků připomíná v Letmu památník, který vytvořil sochař Adam Krhánek. „Je umístěn v přízemí obchodního centra. Má podobu hranolu z černého plechu, ve kterém jsou dva stíny představující dvě chybějící postavy hasičů v životní velikosti," popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.


Připomínka výročí události, rok 2014.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Jihomoravského kraje

Štítky tragédie, událost, výročí, požár, hasiči, úmrtí, kasino, Brno, herna, Hasičský záchranný sbor, Jaroslav Mikoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nitra Maxov

Smutné.

Úterý, 11. ledna 2022, 06:38Odpovědět

Baron Kocharovski

uplynulo 20 let..., 3 mrtví... a NIKDO NEBYL POTRESTÁN! :-((( fakt skvělé! :-(((

Pondělí, 10. ledna 2022, 13:58Odpovědět

Uplynulo dvacet let od tragického požáru kasina v Brně. Hasiči zemřeli při záchraně krupiéra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.