Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zelené kužely budou před brněnskou radnicí mlžit padesát let

Trojice zelených kuželů odkazujících na brněnské parovody. Nový vodní element, který by se měl do dvou let objevit na Dominikánském náměstí, vzbudil mezi veřejností rozruch a ze židle nadzvedl také některé opoziční politiky. K podpisu smlouvy mezi Brnem a autory díla, jež na náměstí zůstane po desetiletí, dojde tento týden.

Do architektonicko-výtvarné soutěže o podobu kašny na Dominikánském náměstí, jež odstartovala letos v březnu, přišlo celkem třiapadesát návrhů. Osmnáctičlenná odborná porota se v září rozhodla pro vodní prvek složený ze zelených kuželů. Neobvyklý návrh Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela najde zázemí v prostoru mezi relaxačními lehátky a platany.

Podle autorů návrhu se jedná o z nekonečné perspektivy vycházející potrubí, které je nosičem vodního prvku naskrz historií moderní civilizace. „Návrh je pro mne zdařilým odkazem na takzvané kouřící trubky neboli výfuky teplárenského parovodního potrubí, kterých byly po Brně desítky, ale s přestavbou teplárenské soustavy na horkovodní z veřejného prostoru postupně mizí,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (PIRÁTI). 

Zelené kužely budou tvořeny bronzovými odlitky s vnitřní nerezovou konstrukcí, jejíž základy zůstanou skryté pod dlažbou. Jednání města s autory zahrnovalo například řešení vodní technologie. Element totiž bude mlžit. „Je nezbytné počítat s tím, že z platanů opadává listí, jemné chmýří a větší plody. V souvislosti s požadovaným efektem vodní mlhy je rovněž nutné počítat s růstem stromů. Dále bude kladen důraz na ekonomičnost provozu,“ poznamenal radní pro kulturu Marek Fišer (PIRÁTI).

Smlouva potřebná k realizaci díla, které bude stát 7,5 milionu korun, se za zdmi brněnského magistrátu podepíše v následujících dnech. Na Dominikánském náměstí se element objeví do konce září roku 2023 a na historické ploše zůstane minimálně padesát let. Podoba vítězného návrhu se ale mnoha Brňanům nezamlouvá a vysloužila si četné negativní komentáře na sociálních sítích. K prvku se pro Drbnu již dříve vyjadřovali také brněnští zastupitelé.

Na Dominikánském náměstí vyrostou infantilní zelené klobouky, stěžuje si brněnská opozice

Brněnští radní schválili na začátku září podobu nové kašny, která ozdobí část historického Dominikánského náměstí v samotném srdci města. Vítězný návrh podle Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela tvoří neobvyklé zelené kužely připomínající...

Opozice s návrhem nesouhlasí

„Znáte ještě tu dětskou stolní hru kloboučku hop? Tak tuto hru se zřejmě rozhodli hrát s Brňany radní města Brna. Z Dominikánského náměstí byla před časem vytěsněna parkující vozidla a vytvořil se prostor pro výtvarný počin. Co tak dát na toto náměstí nějaký ten vodní prvek? Skvělý nápad! Děti se rády ve vodě ráchají a mámy z okolních lehátek by je měly pod dohledem,“ uvedl brněnský zastupitel Ivan Fencl (SPD).

S jeho pohledem souhlasil také Petr Vokřál (nez., dříve za ANO). „Návrh se mi nelíbí. Dle mého, po několika pokusech, se stále nedaří něco najít. Jsem delší dobu názoru, že pokud to takto dopadá, vrátil bych se k historizujícím možnostem. Toto mi úplně smysl nedává. Nerad bych další orloj v těsné blízkosti," řekl zastupitel. 

Soutěž o podobu vodního prvku se v uplynulých letech konala již několikrát. V minulosti byla zvažována napříkladmožnost, že bude na Dominikánském náměstí stát socha panovníka Josefa II. v nadživotní velikosti. To ale odmítli Brňané ve veřejném hlasování. Poté vypsalo současné vedení města na přelomu let 2019/2020 další soutěž, z níž měly vzejít dvě kašny. Ani to nakonec nevyšlo, protože na stavby u kostela sv. Michala nebylo dostatečné místo. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Brna

Štítky vodní prvek, kašna, Dominikánské náměstí, Brno, soutěž, Tomáš Koláčný, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Petr Vokřál, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Oberreiterová

mě se naopak návrh velmi líbí, je to moderně pojaté s nádechem a odkazem do historie a pro budoucí generace a moderní Brno naprosto přijatelné. Skvělé!

Pátek, 31. prosince 2021, 06:27Odpovědět

Lenka Kuchařová

Zatím většina těch ,,výtvarných " paskvilů je,kromě sochy Jošta na Moravském náměstí, jedna velká a hlavně předražená hrůza !Počínaje rádoby orlojem na nám.Svobody a konče ,,exekutorem,který odnáší pračku " na Moravském náměstí.

Středa, 22. prosince 2021, 20:33Odpovědět

Zelené kužely budou před brněnskou radnicí mlžit padesát let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.