Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně se blíží stavba prvního dětského hospice v Česku

V Jihomoravském kraji žije více než dva tisíce rodin, které pečují o dítě s život limitujícím nebo ohrožujícím onemocněním. Komplexní péče a podpora o rodiče a pacienty v zoufalé životní situaci ale chybí. Patřičné zázemí poskytne rodinám první český dětský hospic Dům pro Julii, který vznikne v Brně. Projekt se přehoupl do realizační fáze a výstavba začne příští rok.

Radní včera schválili dohodu o bezúplatném postoupení licence k projektové dokumentaci k dětskému hospici mezi městem Brnem a Domem pro Julii. „Projektová dokumentace od společnosti Čtyřstěn je připravena ve všech stupních, nyní už se čeká jen na nabytí právní moci u vydaného sloučeného územního a stavebního rozhodnutí. To je posledním bodem přípravné fáze projektu, na které se pracuje třetím rokem," řekl k postupu náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Budova s vnitřním nádvořím, která bude určena dětem a mladistvým s život ohrožující diagnózou a jejich rodinám, vyroste v brněnském areálu Kociánka poblíž Domova pro seniory. Dům pro Julii poskytne ubytování v osmi samostatných pokojích a kromě terapeutických služeb nabídne také sociální, psychologické a duchovní zázemí. V České republice půjde o jedinečné zařízení s odlehčovací službou i denním stacionářem.

Stavět se začne příští rok

Začátkem příštího roku odstartuje podle radních soutěž na zhotovitele třípodlažního domu. Se samotnou stavbou se začne zhruba v polovině téhož roku a o dalších dvanáct měsíců později se počítá s kolaudací. „Náklady jsou v současnosti vyčísleny na zhruba 186 milionů korun, bezmála polovičku by mohla pokrýt dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj a státního rozpočtu. Žádost o ni jsme na radě schválili,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Druhá polovina částky potřebné k výstavbě poputuje z rozpočtu města Brna. Na stavbu dětského hospice dnes oficiálně přispělo také několik soukromých společností a obec Kozlany, a to finančními dary v celkové hodnotě 350 tisíc korun. 

Za hospicem stojí příběh Julie

Plánovaný dětský hospic s sebou nese příběh půlroční Julinky, jež zemřela roku 1998. Holčičku, které se náhle přitížilo, dvakrát odmítl lékař na dětské pohotovosti. V nemocnici se u kojence nakonec potvrdila pneumokoková nákaza. Julince přestávaly fungovat ledviny a musela být napojená na mimotělní oběh. Její rodiče zažívali strach a úzkost, kterou s nimi měla probrat v nemocnici vyžádaná psycholožka. Ukázalo se ale, že není připravená na rozhovor s rodiči, kteří neví, zda jejich dítě přežije.

Podrobnosti diagnózy rodině nesdělil nikdo. „Tu nejhorší pravdu jsme se dozvěděli jednou větou, která byla následována dotazem na možnost použití srdce našeho miminka k transplantaci," popsala Juliina maminka Petra Trnková osudnou chvíli, kdy jí lékaři sdělili informaci o nenávratném poškození mozku a odpojení holčičky od umělé ledviny.

S transplantací rodiče bez váhání souhlasili a nezbývalo než vyčkávat. Julinčino bojovné srdíčko fungovalo po odpojení ještě celých devět dní. „Dnů, kdy jsem prosila lékaře, aby už Julie mohla klidně odejít, a byla jsem si jistá, že bych využila práva na euthanasii, pokud by to bylo možné. Aby netrpěla," vzpomněla na nepředstavitelně těžkou situaci Juliina maminka.

Právě nový dětský hospic bude na Juliin příběh odkazovat nejen svým jménem, ale především poskytováním tolik potřebné péče, která se umírající holčičce nedostala. „Mezi nejdůležitější argumenty k pochopení potřeby vzniku hospice patří, že paliativní péče pro děti není jen péčí v terminálním stadiu onemocnění, jako je tomu u dospělých. Naopak je to komplexní pomoc pro celou rodinu s dítětem s život ohrožující diagnózou, a to již od jejího prvotního vyslechnutí od lékařů,“ popsala ředitelka Domu pro Julii Radka Vernerová.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Brna

Štítky dům pro julii, dětský hospic, sociální péče, umírání, Brno, rodina, dům, Jihomoravský kraj, Česko, lékař, Petr Hladík, KDU-ČSL, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se blíží stavba prvního dětského hospice v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.