Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Brně začala rekonstrukce zchátralé Arnoldovy vily

V Brně začala dlouho očekávaná rekonstrukce Arnoldovy vily, která v posledních deseti letech chátrala a postrádala využití. Secesní stavbu z konce 19. století čeká nyní náročná a nákladná oprava, jež vyjde na téměř 150 milionů korun. Po dokončení prací vznikne v památkově chráněném objektu kavárna, školicí místnosti nebo prostor pro pořádání výstav.

V moravské metropoli dlouhé roky nevěděli, co s architektonicky cennou budovou, v níž z počátku žil se svou rodinou stavitel Josef Arnold, dělat. Po vystěhování mateřské školky, která tam sídlila do roku 2012, se hledalo nové využití stavby. Všechny plány ale ztroskotaly převážně na chybějících penězích. Budova je totiž v žalostném technickém stavu a náklady na rekonstrukci dosahovaly desítky milionů korun. 

Zvrat nastal zejména v posledních letech. V roce 2019 připadla nemovitost od městská části Brno-sever, která si ji od magistrátu pronajímala, do správy Muzea města Brna. Kulturní instituce následně úspěšně zažádala o dotaci z Norských fondů, jež činí téměř 40 milionů korun. Po dokončení má muzeum s budovou velké plány. Zbytek nákladů doplatí město. 

Vznikne Centrum dialogu, které bude určeno laické i odborné veřejnosti se zájmem o architekturu a historii 19.–21. století. Probíhat zde bude výstavní, vzdělávací, badatelská i volnočasová a komunitní činnost. Vedle stálé expozice o historii Arnoldovy vily a osobnosti stavitele Josefa Arnolda zde bude vybudováno infocentrum Brněnského architektonického manuálu, který se věnuje mapování moderní brněnské architektury,“ popsal Jakub Urbánek, mluvčí Muzea města Brna.

Kavárna, výstavy i bádání

Arnoldova vila nacházející ve čtvrti Černá Pole mezi patří nejstarší vilové domy ve městě. V ulici Drobného stojí už od roku 1862 a jednadvacet let v ní společně s rodinou bydlel ve své době významným stavitel a kameník Josef Arnold. V dalších letech se v domě vystřídalo několik majitelů. V období druhé světové války se v památkově chráněné budově zabydlelo německé gestapo, v padesátých letech se pak do budovy nastěhovala mateřská škola. Kvůli nevyhovujícímu technickému stavu objektu i špatným hygienickým podmínkám ale musely děti před necelými deseti lety prostory opustit. Od té doby zůstal architektonický skvost napospas osudu. 

Muzeum města Brna v pozici investora nyní čeká velká výzva zvládnout památkovou obnovu vily a tím ji zařadit mezi další památkové a turistické atrakce nejenom v Brně a regionu jižní Moravy, ale i v České republice. Pevně věřím, že díky širokému portfoliu odborníků v muzeu tuto úlohu zvládneme,“ řekl už dříve ředitel MuMB Zbyněk Šolc. 

Město slavných vil 

Kromě samotné rekonstrukce se připravuje revitalizace zahrady a její rozšíření o další pozemek. Zahrada se propojí se sousední vilou Löw-Beer, díky čemuž vznikne nový průchod z Lužánek do Černých Polí. Město zatím řeší, jak vyřeší financování projektu.

Díky obnovené památce tak vznikne v moravské metropoli unikátní architektonická stezka. V těsné blízkosti Arnoldovy vily se totiž nachází stavba Tugendhat a zmíněné někdejší sídlo továrníka Alfreda Löw-Beera. Dlouhodobě do Brna jezdí lidé obdivovat i další architektonické poklady. Jde například o vilu Dušana Jurkoviče v blízkosti Wilsonova lesa nebo vilu Stiasnni, v níž kdysi nocoval kubánský revolucionář a prezident Fidel Castro. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný, Barbora Drozdová

Štítky Brno, rekonstrukce, Památky, Architektura, vila, Josef Arnold, Muzeum města Brna, výstava, kavárna, Fidel Castro, druhá světová válka, Dušan Jurkovič, Česko, Brno-sever

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začala rekonstrukce zchátralé Arnoldovy vily  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.