Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zástupkyně ombudsmana: Policisté, kteří zaklekli Roma v Teplicích, chybovali

Policisté, kteří letos v červnu tvrdě zasáhli proti Romovi v severočeských Teplicích, se při zákroku dopustili chyb. S tvrzením dnes vystoupila Kancelář veřejného ochránce práv, konkrétně zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. Podle ní policisté nezavolali zraněnému včas sanitku. Vyšetřování případu doposud ale neuzavřela a konečné výsledky šetření zveřejní v závěrečné zprávě.

Po policejnímu zákroku v Teplicích muž zemřel. Policisté se hájí tím, že zásah se smrtí mladého Roma, který byl pod vlivem návykových látek, nesouvisel. S tvrzením ale nesouhlasila část veřejnosti i organizací v čele s neziskovkou Romea, která poukazovala například na několikaminutové klečení na pachateli. 

Případ se proto dostal na stůl ombudsmanovi, který zahájil vyšetřování a dnes zveřejnil první výsledky anonymizované zprávy o šetření. „Policisté zasahující na místě pochybili tím, že záchrannou službu volali až s tříminutovým zpožděním, ačkoli nutnost lékařského ošetření byla od počátku zjevná s ohledem na zdravotní stav pana (ovlivnění návykovou látkou, vytékání krve z úst),“ stojí ve výsledcích šetření. 

Šimůnková ale upozorňuje, že výsledky šetření ještě nejsou u konce, a teprve závěrečná zpráva bude závazným stanoviskem ochránce práv. „V šetření, které jsem zahájila z vlastní iniciativy, jsem se zaměřila na zákonnost postupu policie a přiměřenost použití donucovacích prostředků. Mé šetření v žádném ohledu nenahrazuje postupy orgánů činných v trestním řízení,“ uvedla zástupkyně ombudsmana s tím, že ve zprávě vycházela z podkladů poskytnutých Krajským ředitelstvím policie Ústeckého kraje. K dispozici měla také výpovědi osádky prvního sanitního vozu a dva - veřejnosti známé - videozáznamy ukazující jednání muže i zákrok policistů.

Podle ochránce práv je zveřejnění zprávy o šetření mimořádný krok: „Našim hlavním cílem bylo předejít případným dezinterpretacím zprávy o šetření, kterou jsme poskytli žadateli na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Upřednostnila bych, kdybychom mohli materiály k případu zveřejnit až po skončení celého šetření. Proto také zatím nebudu naše závěry podrobněji komentovat. V současné době s kolegy intenzivně pracujeme na textu závěrečného stanoviska,“ dodala Šimůnková.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Romea.cz

Štítky Brno, ombudsman, Rom, Policie, Teplice, Romové, Monika Šimůnková, právo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Chalupa

Pravda. Měli mu dát pořádnýho jointa, zapít rumem a s omluvou odvést domů. Že tam ten zfetovanej skřet rozbíjel auta, to nevadí. On jen svobodně vyjadřoval svůj názor. Namám pravdu?

Úterý, 14. prosince 2021, 22:23Odpovědět

Jan Zavadil

Všichni tihle ochránci práv (menšin) sedí někde, kde nikdo z těchto nežije. Kocáb, Havel, Šabatová atd. Když se jich tak zastávají, tak ať jim něco ze svých platů dávají, nebo ať si je nastěhují domů. Jak by se tato ochránkyně tvářila, kdyby to bylo její auto, nebo kdyby tam měla malé děti.

Úterý, 14. prosince 2021, 10:30Odpovědět

Martin Vašek

Ta ženština má dostat na hodinu padáka,naprosto zbytečný tvor.

Úterý, 14. prosince 2021, 09:04Odpovědět

Jiří Beránek

V šetření, které jsem zahájil z vlastní iniciativy, jsem se zaměřil na kompetenci a duševní zdraví té iniciativní paní a zjistil jsem, že je to absolutně nekompetentní husa zcela odtržená od reality.

Pondělí, 13. prosince 2021, 22:46Odpovědět

Zástupkyně ombudsmana: Policisté, kteří zaklekli Roma v Teplicích, chybovali  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.