Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jižní Morava rozdala medaile za pomoc po tornádu. Hejtman Grolich ocenil i neziskovky

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) ocenil práci šesti neziskových organizací, které se podílely na pomoci obcím, jež letos v červnu zasáhlo tornádo. Celkem třiaosmdesát medailí za pomoc při záchranných pracích i při likvidaci následků živelní katastrofy si převzali také pracovníci úřadů a dobrovolníci.

Za několik týdnů tomu bude již půl roku od doby, kdy několik obcí na Hodonínsku a Břeclavsku poničilo řádění tornáda, jež do regionu přišlo společně se silnou bouří. Katastrofa za sebou zanechala šest zemřelých osob a více než tisícovku poničených staveb. Se zajišťováním potřeb postiženým obyvatelům, pomocí v terénu i opravami stovek domovů pomáhali v místě neštěstí dobrovolníci, neziskové organizace i bezpečnostní složky.

Činnost nasazených ocenil hejtman Grolich ve čtvrtek 9. prosince, kdy v sídle Krajského úřadu Jihomoravského kraje na Žerotínově náměstí v Brně poděkoval šesti nestátním neziskovým organizacím. „Vaše pracovní nasazení bylo mimořádné. Dokázali jste ve sbírkách na podporu lidí zasažených tornádem stovky milionů korun. Máte totiž dobré jméno a lidé vám věří. Protože děláte dobrou práci. Díky vám se vrátila spousta rodin tak rychle do svých domovů,“ řekl při komorním ceremoniálu jihomoravský hejtman.


Předávání ocenění JIhomoravksého kraje.

Například Diecézní charita Brno vyhlásila sbírku na pomoc lidem ihned po ničivé události a od štědrých dárců vybrala přes tři stovky milionů korun. „Okamžitě nám bylo jasné, že musíme lidem v zasažených obcích pomoci. Výtěžek sbírky do letošního prosince je neuvěřitelných 360 567 001 korun. Jsme ohromeni, jak úžasně na ni společnost zareagovala,“ řekl ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Kromě Charity si ocenění odnesla také Vodní záchranná služba Českého červeného kříže Nové Mlýny, SPONDEA, Humanitární organizace ADRA, Diakonie Českobratrské církve evangelické Středisko humanitární a rozvojové spolupráce a Člověk v tísni. Dodatečně udělí Grolich cenu také Českému červenému kříži a Armádě spásy, kteří se nemohli zúčastnit.

Ocenění pro dobrovolníky i záchranáře

Hned v pátek pak následovalo také předávání třiaosmdesáti medailí, ke kterému došlo přímo v zasažených obcích. Poděkování si vyslechli představitelé samospráv a pracovníci městských a obecních úřadů, ale také dobrovolníci či dobrovolní hasiči v Břeclavi, Hruškách, Moravské Nové Vsi, Mikulčicích, Lužicích i Hodoníně.

 „Poděkování si zaslouží každý, kdo v těch těžkých chvílích pomohl. Ocenění si zaslouží také starostové, starostky a další představitelé obcí, protože zničehonic stáli před úkoly, které nikdo nikdy předtím neřešil. Byla to těžká práce a pořád pokračuje. Díky za ni,“ řekl hejtman Grolich. V minulých dnech putovala ocenění také k záchranářům a profesionálním hasičům.


Ocenění v rukou ředitelky ZZS JMK Hany Albrechtové.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihomoravský kraj, Archiv Jan Grolich,

Štítky tornádo, ocenění, medaile, Jihomoravský kraj, Jan Grolich, nezisková organizace, KDU-ČSL, Brno, okres Břeclav, okres Hodonín, Oldřich Haičman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava rozdala medaile za pomoc po tornádu. Hejtman Grolich ocenil i neziskovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.