Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Místo stromečku si kupte jedličku v květináči, vyzývají brněnští ekologové

V Brně začal prodej vánočních stromků, kromě těch klasických mohou lidé zvolit variantu šetrnější k přírodě a koupit si jedličky v květináči. Na jaře se dřeviny vrátí zpátky do lesa nebo si je jejich majitelé nechají doma na další Vánoce. Ekologové stromky nabízejí už více než dvacet let a ani letos tomu není jinak. Zájemce vyjde jeden kus na 135 korun.

Nápad brněnských ochránců slouží především k tomu, aby živé stromky nekončily u popelnic. Místo toho lidé nákupem jedle v květináči podporují udržeitelnost lesů. „Když si koupíte živou jedličku v květináči, tak neskončí jako uříznutý strom někde v odpadkovém koši, ve spalovně nebo na skládce, ale máte možnost buď si ji nechat do dalších Vánoc, přesadit na vlastním pozemku nebo vrátit zpátky do lesa,“ popsala ředitelka organizace Rezekvítek Tereza Žižková.

Jedlička o velikosti mezi třiceti a čtyřiceti centimetry, jež pochází z Lesů města Brna, vyjde zájemce na 135 korun. Ke každému zakoupenému stromku dostanou lidé i návod na jeho údržbu. Důležité je dodržovat postupy pro správnou aklimatizaci dřevin při přesunu z mrazivého počasí do domácnosti, a pak zase zpět. „Pokud si jedličku lidé nechávají do dalšího roku nebo na další Vánoce, tak je potřeba ji přesadit, umístit na stinné místo a pravidelně zalévat,“ řekla Žižková.

Z vánočních stromků vyroste nový les

Při správné péči může dřevina doma vydržet i několik let. Další možností je vrátit ji zpět do lesa. Na začátku dubna příštího roku se uskuteční společná výsadba pod dohledem brněnských lesníků. „Jedličky tak mají celkem velkou pravděpodobnost, že se ujmou a budou v budoucnu tvořit nový les,“ dodala Žižková.

Projekt živých vánočních stromků, jež v současnosti vede organizace Rezekvítek, už existuje v Brně více než dvacet let. Do prodeje jich letos putuje přibližně dvanáct set. Cílem ekologů je především omezit plýtvání. Zároveň jde o snahu vracet zpět do brněnských lesů jedli bělokorou, jakožto původní druh. Společně se tak podařilo vysadit zpět do přírody už více jak stovky stromků. Dřeviny se dají v Brně zakoupit na dvanácti prodejních místech nebo online.


Jedličky se na jaře vysazují zpět do lesa

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rezekvítek

Štítky Vánoce, stromky, jedlička v květináči, Brno, les, květináč, vánoční stromek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Hladký

Stromky už takto kupujeme hezkých pár let. Jarní sázení pak bývá hezká akce se spoustou děti, pohodou a ještě se udělá něco užitečného. A sem tam si dáme i výlet a sledujeme, jak "nás les" roste.

Čtvrtek, 9. prosince 2021, 06:56Odpovědět

Lenka Kuchařová

Několikrát jsem to zkoušela,ale tyto stromky mají velmi krátký život.Rozhodně nevěřím,že po Vánocích dožijí jara,aby se daly někam zasadit

Středa, 8. prosince 2021, 21:09Odpovědět

Místo stromečku si kupte jedličku v květináči, vyzývají brněnští ekologové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.