Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vánoce v Krabici od bot. Sbírka dělá hezčí svátky dětem v nouzi

Knihy, hry, pastelky nebo třeba nevyužívané hračky. To všechno se vejde do jedné krabice od bot, která může na Vánoce potěšit dítko z rodiny se slabým sociálním zázemím. Do projektu, jenž slouží dětem v nouzi, se mohou prostřednictvím speciálních sběrných míst zapojit také Brňané.

Špatná finanční situace dělí každoročně nemálo rodin od prožití důstojných a spokojených Vánoc. Diakonie Českobratrské církve evangelické stojí za projektem Krabice od bot, který má za cíl rozzářit zimní svátky co nejvíce českým dětem. Loni nadělili štědří dárci celkem 51 612 krabic s vánočními dárky, z nichž dva tisíce kusů putovalo poprvé také k dospělákům.

„Jsme vděční všem dárcům, kteří se zapojili, a dobrovolníkům, kteří i v této náročné době otevřeli sběrná místa a sbírali dárky pro ty nejohroženější. Krabice sobě i dětem schovávají rodiny a samoživitelé až pod stromeček,“ řekla k loňské sbírce manažerka Krabice od bot Zdeňka Sobotová.


Zabalená krabice od bot s dárky.

Krabice plná štěstí

Krabice od bot mohou zájemci naplnit štěstím také v letošním jedenáctém ročníku, a to až do 5. prosince. Kdo touží po vykouzlení úsměvu na tváři dětem či rodičům v nouzi, může si vybrat jedno z mnoha sběrných míst a libovolně naplněný box zabalený do dárkového balicího papíru tam přinést. V Brně je možné vánoční dárky odevzdat hned na třech místech. Krabici od bot pro konkrétní věk a pohlaví dítěte lze rezervovat v online systému, dobrovolníci ale přijímají i nenahlášené dary.

Ať už se do boxu vejdou potraviny, školní potřeby nebo hračky, ve většině případů potěší děti z daného regionu. Pokud se v okolí vhodný příjemce nenajde, rozdá se nadílka v sociálně vyloučených lokalitách a na ubytovnách za pomoci pracovníků dobře znalých místních poměrů. 

Krabice s dárky pro chlapce ve věku 9-10 let

Co se do krabice nevejde

Společně s Krabicí od bot, jež má i vlastní eshop, vznikla také finanční sbírka, která podporuje sociálně slabé rodiny. Loni se v předvánočním čase vybralo téměř 2,9 milionu korun, jež putovaly na pomoc těm, kteří se ocitli v nouzi. 

K tomu, aby se člověku otočil život vzhůru nohama, stačí totiž pouhý okamžik. Své o tom ví například osmičlenná rodina Kopeckých, která žila dlouhodobě bez větších problémů. Zlom přišel ve chvíli, kdy náhle přišli o bydlení, a aby neskončili na ulici, museli se bez dlouhého rozmýšlení nastěhovat do malého bytu 1kk.

Když pak v loňském roce do rodiny přibyl novorozený syn, musela jej maminka kvůli špatným podmínkám v bytě na dobu určitou odložit do kojeneckého ústavu. Naděje, že se rodina přestějuje a bude žit opět pospolu, začala svítat až po několikaměsíčním hledání nového bydlení. Kopeckým ale chybělo pět tisíc korun na zaplacení kauce. Právě k dofinancování potřebné částky a následného získání nejmladšího syna zpět do péče pomohl příspěvek z krizového fondu Krabice online.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky krabice od bot, Vánoce, dárky, pomoc, obuv, rodina, Brno, Diakonie Českobratrské církve evangelické, svátek, hračka, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoce v Krabici od bot. Sbírka dělá hezčí svátky dětem v nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.