Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kouzelným prstenem bych ukončila pandemii, říká představitelka Arabely

, aktualizováno 19. listopadu 2021, 13:24

Narodila se na Slovensku, žije v Německu a svou největší hereckou slávu získala díky československé pohádce. Před více jak čtyřiceti lety ztvárnila Jana Nagyová roli Arabely ve stejnojmenném seriálu. Nedlouho poté se z televizních obrazovek na nějakou dobu vytratila. Nyní se téměř po třiceti letech vrací na filmová plátna. Diváci ji uvidí ve filmu režiséra Jana Budaře Princ Mamánek, který bude mít premiéru příští rok.

Dvaašedesátiletá Jana Nagyová se poprvé před kamery dostala ještě jako dítě. Její herecká kariéra má ale neobvyklý vývoj. Nejednomu českému divákovi se vryla do paměti legendární rolí princezny Arabely ve třináctidílném seriálu režiséra Václava Vorlíčka, který ovládal televizní obrazovky v osmdesátých letech minulého století. Na popularitu, jíž jí role přinesla, ale v mládí nenavázala.

Arabelu už dnešní děti neznají

Arabelu, kterou tehdy obdivovali děti i dospělí, současná mladá generace mnohdy ani nezná. Herečka se proto snaží seriál, jež tehdy propojil pohádkový svět s reálným, připomínat, a to především prostřednictvím svých zážitků z natáčení. Často vzpomíná na ikonický kouzelný prsten, který princezně v seriálu splnil každé přání. Jeho moc by využila i v současné době.

„Člověk má vždycky kopec přání, každý den se totiž něco stane. Dnes by ale ta moje touha byla jasná. Přála bych si, aby skončila pandemie. I já sama už jsem o někoho přišla a tam nahoru odchází i strašně moc mladých lidí. Chtěla bych, aby to už bylo za námi,“ říká Nagyová.


Nejslavnější rolí Nagyové je princezna Arabela.

Herectví se na chvíli vzdala

Její poslední film před třicetiletou hereckou pauzou byl slovenský Pozemský nepokoj. Poté pověsila herecké řemeslo na nějaký čas na hřebík. Přestěhovala se do Německa a svůj život se rozhodla zasvětit především rodině a svým dětem. „Rozhodně toho nelituji. Protože to, co mi daly moje děti a rodina, člověku nedá žádný film ani žádná televize,“ vypráví matka tří dětí.

Na filmová plátna se vrátí příští rok v roli královny a matky v pohádce režiséra Jana Budaře Princ Mamánek. Natočení snímku byl dlouhý a složitý proces. Původně měla roli, stejně jako v případě Arabely, hrát Libuše Šafránková, která ale onemocněla. Právě rolí královny se Nagyová vždy chtěla vrátit do hereckého světa. Tento sen se jí splnil. Věří, že současná generace se už nezapíše do mysli jako princezna Arabela, nýbrž jako královna Ludmila, milující matka rozmazleného syna, který je tak trochu mamánek.

Nebýt památek, nebylo by pohádek

Po čtyřiceti letech se do pohádkového světa vrací se vším všudy. Kromě filmové role se stala patronkou projektu Objevuj památky, kde se mimo jiné podívala na pohádkové hrady a zámky. Šestidílný cyklus tipů na výlety s princeznou Arabelou provází návštěvníky po památkách napříč Českou republikou. Za poslední rok stihla navštívit více památek než za celý svůj život. Své favority si našla i na jižní Moravě. „Byla jsem například ve Slavkově, tam mají krásně zahrady, kde se člověk může procházet opravdu hodiny a stále se kochat,“ popisuje herečka.

Kromě pohádky, jejíž premiéra bude příští rok, už nyní dostává nabídky na další role. Zanedlouho se objeví například ve slovenském seriálu Sestričky. Diváci tak herečku budou vídat opět častěji, tentokrát nejen v pohádkovém světě. 


Arabela byla v minulém století seriálovým hitem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv ČT,

Štítky Arabela, Nagyová, herectví, pohádka, památky, Jana Nagyová, televize, film, režisér, Jan Budař, Německo, Princ Mamánek, Slovensko, herec, pandemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kouzelným prstenem bych ukončila pandemii, říká představitelka Arabely  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.