Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nenávistný výrok o prvňáčcích není černý humor, řekl soud. Autor komentáře podal ústavní stížnost

Vítězslav Kroupa potrestaný za nenávistný komentář pod fotografií prvňáků teplické základní školy podal ústavní stížnost. Nejvyšší soud (NS) letos muži potvrdil trest v délce šestnácti měsíců vězení s podmínečným odkladem na tři roky. Nyní jej ještě přezkoumají ústavní soudci v Brně.

Velkou vlnu kritiky vzbudil roku 2017 komentář, který Kroupa napsal pod fotografii prvňáčků pořízenou Teplickým deníkem. Snímek sdílela na své facebookové stránce skupina Neklan. „Ještěže jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí," uvedl Kroupa v komentáři pod fotografií dětí převážně romského a arabského původu.

Podle nedávného verdiktu NS byl komentář nenávistným projevem a nelze jej vydávat za černý humor nebo obhajovat svobodou vyjadřování. Kroupa podle soudu naznačoval možnost vyhlazení "nežádoucích etnik" v plynových komorách, tedy stejným způsobem, jako nacisté systematicky usmrcovali Židy za druhé světové války.

Neakceptovatelný výrok a hákový kříž

„Takovéto výroky jsou však v demokratickém právním státě založeném na úctě k ústavně zaručeným právům občana a člověka neakceptovatelné a je nutné na ně reagovat trestním postihem," rozhodl NS. Neuvěřil tvrzení obhajoby, že šlo o černý humor, a odmítl možnost vypracování jazykovědného znaleckého posudku.

Kroupa byl odsouzen také za to, že na sociální síti zveřejnil obrázek říšské orlice s hákovým křížem a nacistů Hermanna Göringa a Adolfa Hitlera. Snímek Hitlera se zdviženou pravicí doplnil komentářem "Krásné bílé sny, Přátelé".

Obhajoba v dovolání vyčítala soudům, že neupřesnily, se kterým konkrétním hnutím Kroupa sympatizoval. Odkaz na "soudobou neonacistickou scénu" je prý nedostačující, a to tím spíš, že nacismus představovaný Hitlerem a Göringem je mrtvým hnutím. Podle NS však byly Kroupovy projevy na sociální síti "zcela nefalšovanou a prostou propagací neonacismu", který existuje i po porážce původního německého nacismu.

Podání ústavní stížnosti ze strany Kroupy je patrné z justiční databáze. Jak potvrdila mluvčí Ústavního soudu Miroslava Číhalíková Sedláčková, zatím o ní rozhodnuto není. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplický deník

Štítky ČR, soud, školy, menšiny, internet, extremismus, základní, Teplice, Ústavní, ústavní stížnost, černý humor, nacismus, Adolf Hitler, Brno, Hermann Göring, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Joseph Xspy

Řekněme ,že ten výrok byl nešťastný . Myšlení části národa každá podobná represe spíš utvrdí než aby působila preventivně .

Středa, 17. listopadu 2021, 11:43Odpovědět

Nenávistný výrok o prvňáčcích není černý humor, řekl soud. Autor komentáře podal ústavní stížnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.