Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

V Bystrci hasí spory ohledně plánované výstavby pečovatelského domu

Vlnu emocí vzbudil v brněnské Bystrci záměr magistrátu a tamější radnice na vybudování nového domova s pečovatelskou službou, který vznikne při ulici Vejrostova. Místní proti návrhu sepsali petici, v níž poukazují například na zhoršení dopravní situace. Radnice ale vášně krotí a tvrdí, že obavy nejsou na místě.

Lidem napřílad v projektu zamýšlené šestipodlažní budovy s 67 byty vadí, že o ní neměli včas dostatek informací. Kvůli tomu i dalším důvodům sepsali petici, která čítala téměř padesát podpisů. Radnice proto uspořádala s kritiky včera veřejnou diskuzi, ve které nebyla nouze o emotivní vyjádření.

Myslím si, že debata byla úspěšná a s kritiky jsme našli společnou řeč. Jsme rádi, že budeme moci seniorům nabídnout nový a moderní domov. V současnosti město Brno eviduje až devět set čekatelů, kteří se zpravidla nedočkají dříve než za tři roky. Díky tomuto projektu se čekací lhůta výrazně sníží,“ sdělil starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl (ČSSD). 

Návrh počítá s tím, že jedno podlaží plánovaného objektu se vyčlení pro parkování. Právě problematiku parkování kritici návrhu při debatě zmiňovali. Tvrdí, že důchodci společně s personálem oblast zahltí, čímž ještě více zhoustne doprava. Radnice ale uvádí, že součástí projektu, který vyjde na 150 milionů korun, je vybudování 70 parkovacích míst a mnohé z nich nakonec využijí i místní. 

Celá polovina z nich bude k dispozici veřejnosti. Z odboru pečovatelské služby mám potvrzeno, že drtivá většina klientů automobil nevyužívá, proto mohu zaručit, že nová parkovací místa budou moci využít občané Bystrce,“ uvedl Kratochvíl. 

Při diskuzi také od autorů petice zaznělo, že s novou stavbou přijdou o výhled na přehradu, kvůli čemuž se jim znehodnotí bydlení. Zástupci magistrátu si to ale nemyslí. „S výstavbou domů s pečovatelskou službou máme několik zkušeností a víme, že nárůst či pokles hodnoty bytů nemá s výstavbou žádnou souvislost. Tento fakt jsme si potvrdili od několika nezávislých odborníků z realitních kanceláří, které obchodují s byty v okolí domů s pečovatelskou službou na ulici Vondrákova v Bystrci nebo v Líšni na Poláčkové,“ popsal náměstek brněnské primátorky pro oblast bydlení Jiří Oliva (ČSSD).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto P. P. Architects

Štítky Brno, Bystrc, Spor, Domov pro seniory, Bydlení, dům, stavba, pečovatelská služba, Tomáš Kratochvíl, ČSSD, Jiří Oliva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bystrci hasí spory ohledně plánované výstavby pečovatelského domu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.