Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno vzpomíná na válečné veterány. V centru vzniklo pole vlčích máků

Lidé po celém světě dnes vzpomínají na válečné veterány. Právě jedenáctého listopadu před 103 lety podepsaly tehdejší velmoci mírovou smlouvu po první světové válce. Symbolem významného dne se stal vlčí mák, který lidé nosí například v klopě. Do oslav a šíření povědomí o hrdinech bojů se tradičně zapojuje i jihomoravská Paměť národa.

V České republice se slaví Den válečných veteránů až po roce 1989. Tehdejší komunistický režim totiž nechtěl tento původem anglosaský svátek vyzdvihovat. V současné době už ale vzniká v Čechách i na Moravě několik akcí, které připomínají význam svátku. Výjimkou nebylo ani Brno, kde vzpomínkové místo vzniklo tradičně na Moravském náměstí. 

Mám pocit, že povědomí o dni válečných veteránů se neustále zlepšuje a je to určitě dobře. Lidé, kteří šli bojovat za vlast si zaslouží, abychom jim vzdali čest,“ řekl ředitel Paměti národa Jižní Morava David Butula.

Symbolem válečných veteránu jsou vlčí máky. Květiny jsou známé díky básni Na polích Flanderských od kanadského chirurga Johna McRae. Květy na políčko zasadili žáci brněnských základních škol, přispět svou květinou ale může kdokoli. Celý listopad se mohou lidé také zapojit do sbírky Paměti národa a koupí brože s vlčím mákem přispět na válečné veterány. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Veteráni, Vzpomínka, Paměť národa, mák vlčí, Česko, první světová válka, Den vzpomínek, Morava, John McRae, Moravské náměstí, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vzpomíná na válečné veterány. V centru vzniklo pole vlčích máků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.