Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Bez testu do hospody nelez. V brněnských restauracích se dohlíží na nová opatření

Bez peněz a testu do hospody nelez, tak by mohlo znít nově známé české rčení. Od dnešního dne totiž platí v České republice nové opatření proti šíření covidu, které dopadá na restaurace, v nichž se musí zákazníci prokazovat potvrzením o bezinfekčnosti. Na vládní nařízení zareagovali také hospodští v Brně, kteří hosty kontrolují u vstupu nebo před první objednávkou.

Platný certifikát o očkování, potvrzení o negativním testu nebo o prodělání onemocnění covid-19 v posledním půlroce. Bez těchto dokladů nyní majitelé restaurací a hospod v České republice nemůžou obsloužit hosty. V Brně dokumenty zákazníků kontroluje personál například už při vstupu do podniku, což mnohé lidi okamžitě odrazuje od návštěvy.

Krátce po otevření dorazili první tři zákazníci. Jakmile jsme jim řekli, že chceme vidět potvrzení, sbalili se a odešli,“ popsal Drbně  provozní restaurace Pivovarský dům Poupě Lukáš Kvarda.

Většina zákazníků měla podle Kvardy doklady v pořádku. Pracovníci prověřují návštěvníky hned při vstupu do restaurace. „My to kontrolujeme přímo u vstupu, tím, že tu máme pokladní, tak s tím ani nemusíme otravovat číšníky, což je určitě výhoda, protože to nezdržuje v provozu,“ sdělil provozní.


Nejpozději při usazení musí personál zkontrolovat bezinfekčnost hostů.

Klesnou tržby

Majitelé brněnských restaurací očekávají, že kvůli současnému opatření ubude v hospodách zákazníků a tím pádem jim klesnou také tržby.  „Už po prvním dni pociťujeme, že to má vliv na výdělek. Úpadek je tak o padesát procent. Navíc na to někteří lidé reagují tak, že raději nebudou chodit do hospody, než abychom je s tím otravovali,“ popsal vedoucí Radegast Sportbaru Jaroslav Zbořil.

O nových opatřeních rozhodl končící kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) 20. října. Pokud je restauratéři poruší, vystavují se riziku pokuty ve výši až tří milionů korun. Na dodržování dohlíží hygienické stanice a policie. K prokázání potřebují mít zákazníci nainstalovanou například mobilní aplikaci Tečka, z níž si personál naskenuje QR kód z certifikátu. Smutnit nemusí ani lidé, kteří nemají platný certifikát.

„Poté, co si hosté sednou ke stolu, tak kontrolujeme bezinfekčnost pomocí aplikace čTečka. Zároveň tu máme připravené antigenní testy, takže jsme připravení i na to, když někdo nemá certifikát,“ uvedl jednatel restaurace Lokál u Caipla Petr Opálka.


Do restaurací lidé bez potvrzení o bezinfekčnosti nesmí.

Zkrátila se i platnost testů

Zároveň se počínaje dneškem zkrátila doba platnosti testů na covid-19. Antigenní jsou platné pouze 24 hodin, PCR pak tři dny.  Změna nastává také v jejich financování. Zdarma jsou pouze pro děti a mladistvé do osmnácti let, dále pak pro osoby, které jsou naočkované a jejich vakcinace ještě není platná a také pro ty, kterým jejich zdravotní stav nedovoluje očkování podstoupit. Z veřejného pojištění mají test placený také ti, kteří ho podstupují z iniciativy lékaře nebo hygieny a osoby v sociálních službách. Nenaočkování si musí testy hradit ze svého.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky opatření, restaurace, koronavirus, certifikát, hospoda, COVID-19, Česko, Brno, Andrej Babiš, ANO 2011, Pivovar Radegast, Krajská hygienická stanice, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez testu do hospody nelez. V brněnských restaurací se dohlíží na nová opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.