Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brňané se projdou po opravené České. Rekonstrukce trvala dva roky

Z frekventované ulice Česká v centru města Brna zmizeli dělníci i výkopy v zemi. Po dvou letech skončily práce, které sahaly až do ulic Opletalova a Solniční. Ve zrekonstruovaném úseku došlo na výměnu vodovodů či kanalizace a cesty získaly nový povrch.

Pro Brňany nejviditelnější změnou v samém srdci města Brna je výměna asfaltu, který částečně nahradila žula z Vysočiny a kamenné dlaždice z Jeseníků. V ulici Solniční došlo navíc k rozšíření chodníků, jež mohou lidé již od dnešního dne využívat. Kolaudace opravených míst by se měla stihnout do konce letošního roku.

 „Na České i blízké Opletalově a Solniční se sešlo více investorů, kteří zde potřebovali dělat výkopové práce. Díky vzájemné koordinaci se tak podařilo za dva roky stihnout rekonstrukci vodovodu, kanalizace, plynovodu, horkovodu i kabelových tras," řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Práce, které na dlouhé měsíce omezily průchod frekventovanými ulicemi, odstartovaly v říjnu 2019. Během zásahů prošlo rekonstrukcí necelých 400 metrů vodovodů z let 1925 a 1926. Kanalizace, která se nacházela v ulici Solniční, byla dokonce z devadesátých let 19. století. Kvůli hloubce jejího uložení museli pracovníci přistoupit k opravám za pomoci ražené štoly. 

Kanalizace v ulicích Opletalova a Česká již nejsou uloženy v takové hloubce, a proto mohly být rekonstruovány otevřeným výkopem. S ohledem na historicky významnou lokalitu města Brna byl v průběhu realizace stavebních prací zajištěn i archeologický dohled,“ vysvětlil generální ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Jakub Kožnárek.

Nové dláždění ulic se nese ve světlých odstínech a střídá šedé tóny s okrovými a žlutými. Celkové náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na 110,6 milionů korun. V části ulice Solniční směrem k Husově byly komunikace i chodníky sice opraveny, konečná verze povrchu ale bude položena až po dokončení stavby Janáčkova kulturního centra. Nové dláždění plánuje město v následujících letech položit také na celé České ulici až po náměstí Svobody.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky oprava, rekonstrukce, česká, solniční, opletalova, Brno, Markéta Vaňková, ODS, Kraj Vysočina, Jeseníky, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané se projdou po opravené České. Rekonstrukce trvala dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.