Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Lyžařské areály na jihu Moravy se chystají na novou sezonu

Lyžařské areály v Jihomoravském kraji doufají v lepší sezonu, než jaká byla loni. Minulou zimu se vleky na jihu Moravy kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru vůbec nerozjely. Přípravy jsou v plném proudu například v Olešnici na Blanensku nebo v nedalekém Hodoníně u Kunštátu, kde mají nový vlek. Lyžaři si také zřejmě mírně připlatí. Řekli to provozovatelé areálů.

Přípravy vrcholí v areálu v Olešnici. „Snažíme se pracovat na areálu, prováděly se nějaké natěračské práce, opravy všeho druhu. Obnovujeme zasněžovací techniku, chceme na svah dostat co nejvíce sněhu co nejrychleji," uvedl za areál Jiří Kotlán. Areál nabízí sjezdovku o délce 500 metrů se stometrovým převýšením. K dispozici jsou dva vleky, dětský koutek a vlek, součástí je také snowboardpark. Ceny pro nastávající sezonu jsou v jednání. „Ještě je řešíme. Ale nahoru jdou energie, náklady rostou," uvedl Kotlán.

Novinky přichystali i v nedalekém Hodoníně u Kunštátu. „Upravuje se zázemí, přístup na vleky, přístupové chodníky a hlavně, staví se nový vlek. Starý vlek šel zhruba po 40 letech už k zemi, pomu nahradí dvoukotva," uvedl za areál Vlastimil Jílek. Uvedl, že výše investice je asi pět až šest milionů korun. Areál je na samém východním okraji Českomoravské vysočiny. Délka sjezdovky je asi 550 metrů s převýšením 100 metrů. Lyžaři si za svezení podle Jílka mírně připlatí, oproti loňsku za jízdu asi o korunu navíc.

Na sezonu se chystají v Němčičkách na Břeclavsku, kde je sjezdovka přes zimu pokrytá umělým povrchem, který umožňuje lyžování i za nepříznivých sněhových podmínek. Umělý povrch vždy před zimou pokládají dobrovolníci, především mládež si takto přivydělává na permanentky. Žádné výraznější novinky v areálu nejsou. „Loňská sezona nám vůbec nevyšla, podržely nás ale školy, které za neproběhlé kurzy tehdy nechtěly vracet peníze. Jde o 200 dětí, kurzy se tak uskuteční letos. Alespoň v to doufáme," uvedl za areál Jaroslav Stávek. Areál s lyžařským vlekem je nejníže položeným ve střední Evropě. Jeho dolní část je v nadmořské výšce 180 metrů nad mořem a nejvyšší bod sjezdovky leží ve výšce 240 metrů nad mořem.

Vlekařům na jižní Moravě obecně nepřeje počasí, zimy jsou v regionu většinou mírné a téměř bez sněhu. Svahy na jižní Moravě jsou spíše krátké, lidé tak za lyžováním vyrážejí například do Beskyd, Jeseníků či Alp. Loni sezonu navíc ovlivnila vládní opatření proti šíření koronaviru. Na jihu Moravy se tak vleky nerozjely vůbec. V době, kdy areály mohly být otevřeny, k tomu v regionu nebyly vhodné klimatické podmínky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PhotoMIX-Company/Pixabay.com

Štítky ČR, turistika, rekreace, hory, Jihomoravský, Morava, Jihomoravský kraj, Hodonín, Kunštát, Olešnice, lyžařské středisko, sjezdovka, okres Blansko, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařské areály na jihu Moravy se chystají na novou sezonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.