Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Chtěly usnadnit léčbu svým nemocným pejskům, vytvořily pro ně v době covidu geniální veterinární pomůcku

Pro každého milovníka psů je černou můrou představa, že jejich čtyřnohý miláček onemocní a bude nucen při léčbě nosit na krku nenáviděný plastový límec. Tři kamarádky z Plzně ovšem v době covidu přišly s geniálním nápadem, jak tento problém jednoduše a elegantně vyřešit. Začaly totiž vyrábět bezpečné pooperační límce pro psy, které zvíře nijak neomezují, ale brání mu účinně v kontaktu s ránou. Pomůcka se rychle rozšířila díky veterinářům mezi pejskaře, kteří si límce nemohou vynachválit. Autorky projektu Vet límce už získaly hlavní cenu v podnikatelské soutěži.

Úplně první límec vznikl už před lety, kdy měla Petra Žaludová nemocného psa. „Kromě toho, že byl na operaci, tak si ještě začal kousat packy. To bylo úplně šílené. Přemýšlela jsem, co s tím. V nabídce byl límec plastový nebo nafukovací. Ten plastový úplně bojkotoval. Chtěla jsem ho nahradit jiným materiálem. Zkusila jsem molitan a dál řešila, jak to bude držet u krku. Protože šiju a mám s tím nějaké zkušenosti, tak mě napadl nějaký náplet. Použila jsem molitanový podsedák na židli. Prostě jsem vystřihla díru na krk, pošila to látkou a dala na to náplet. A fungovalo to skvěle,“ vzpomíná na první límec Petra.

Když šel později její současný pejsek Tonda na operaci, tak už Petra přesně věděla, jak límec vytvořit. Ale hlavně jak ho vylepšit! A to už je prototyp toho, který se vyrábí teď. Na jeho vylepšení už se ale podíleli i samotní veterináři, kteří novou pomůcku začali testovat.

Od vzniku prvního límce se ale dlouho nic nedělo až do loňského podzimu, kdy si fenka Veroniky Cholinské komplikovaně zlomila nohu. „Rekonvalescence byla na dva měsíce. Po třech dnech v plastovém límci mi Bageta strašně brečela. Já z toho byla úplně hotová. V jedné místnosti mi brečel syn, který tehdy trpěl silným atopickým ekzémem. Ve druhé místnosti plakal nepřetržitě pes. To bylo naprosto šílené! Náhodou jsem potkala Petry dceru, která je mojí dávnou kamarádkou. A ta mi řekla, že mamka udělala něco pro svého psa a že by pro mě také něco spíchla. Petra mi okamžitě vyrobila a poslala límec Bagetě přímo na míru. Nasadila jsem jí ho, ta okamžitě ulehla a spokojeně usnula. A spala 24 hodin v kuse. Válela se po tom límci jako po polštářku. A v tu chvíli jsem věděla, že tohle je ta díra na trhu! Že to je ten nápad a že to musíme těm psům dopřát,“ vypráví Veronika Cholinská.  

Před koncem loňského roku Veronika přemluvila Petru, že půjdou do společného podnikání a rozjedou výrobu límců. „Moc se jí nejprve nechtělo. Ale nakonec souhlasila. Pak jsme začali našívat límce. Šili jsme je zadarmo, dávali jsme je veterinářům v sadě, aby je na svých pacientech otestovali. Investovali jsme do toho všechny peníze, abychom vyrobili dostatek límců. Postupně se náš límec vylepšoval, tady se přidělalo poutko, tady se změnil obvod, velikost. Pro nás bylo důležité, že to vychytávali ti veterináři a testovali na vzorku psů, kteří k nim chodili,“ říká Veronika.

Asi po třech měsících testování, které probíhalo v době tuhého lockdownu, nastoupila do rozjetého vlaku výroby Vet límců Monika Harviláková, která převzala administrativu. „Řekla jsem holkám, že to zkusíme během tří měsíců někam dál posunout. A pak že se uvidí. A povedlo se to posunout opravdu daleko. A už jsem zůstala. Petra je zatím naše hlavní a jediná výrobní síla, já obstarávám administrativu a organizaci, Veronika je přes propagaci a komunikací s veterináři,“ směje se Monika.

V jednoduchodsti je síla

„Klasické plastové límce jsou všechny do kornoutu. Brání pejskovi v prostorové orientaci, naráží s ním do nábytku, doprovází to nepříjemné zvuky, potí se pod ním, nemohou si pořádně lehnout, tlačí je to, bolí je to. Psi s nimi často bojují, snaží se jich zbavit, chtějí se dostat na tu ránu. Nejde s tím třeba dobře vyskočit na gauč. Pro psy je extrémně nepohodlná záležitost. Náš límec je placka. V čem vadí placka? V ničem! S tímto límcem pejsky ani nenapadne bojovat, mají stále tu svoji volnost. Když se dá pejskovi na krk, je to lehoučké, měkké. Pes se přes to čumáčkem nedostane. Jednoduše se nasazuje, nepřetahuje se přes hlavu. Pomocí suchých zipů se přizpůsobí velikost. Obojkem se zafixuje na krku. Pes nemá šanci límec sundat. Důležité je vybrat správnou velikost. Platí základní pravidlo, límec musí být vždy delší než zvířecí čumáček,“ zdůrazňuje Monika Harviláková.  

V základní sadě se aktuálně vyrábí čtyři velikosti límců. Důležitý je použitý materiál a tvrdost molitanu. Používá se bavlna a na druhý typ dobře omyvatelná kočárkovina, která se dobře čistí. Ta je vhodná je zejména pro větší plemena psů.

„Ráda bych ale vypíchla individuální výrobu pro různé pejsky. Máme nějakou standardní řadu, která obsáhne malá a střední plemena. A potom nastupuje důležitá funkce veterinářů, kteří mohou přihlédnout k povaze psa a hlavně k tomu, kde má pejsek tu ránu. A v těchto případech se řeší individuální výroba. Měli jsme teď případ chrta, který má krk jako kočka, ale dlouhé tělo. Veterinář si pro chrta nechal udělat individuální límec a byl nesmírně spokojený. Jsou atypičtí psi s atypickými problémy. A právě pro ně funguje individuální výroba. Důležité je opravdu přesné přeměření psa. Od velikosti S do XL naše límce pokryjí standardní plemena. Od XL dál už trváme na tom, že to musí být výroba individuální. Tam už bývají velké rozdíly v proporcích pejsků,“ vysvětluje Veronika.

„Vzhledem k tomu, že je opravdu nezbytně nutné vybrat správnou velikost našeho výrobku s přihlédnutím k typu zranění a velikosti zvířete, naše pooperační límce naleznou zájemci pouze v ordinacích veterinárních lékařů, kde odborníci rádi s výběrem poradí. Z těchto důvodů zatím neplánujeme žádný e-shop. Ti pejsci jsou prostě každý jiný. I když je to stejné plemeno, tak jeden odejde s límcem o velikosti S a druhý s M. Každý je jinak stavěný. Musí se to vyzkoušet,“ zdůrazňuje Cholinská.

Ne vždy je ale molitanový Vet límec pro pejsky vhodný. „Máme vyzkoušeno, že když jsou psi například po operaci oka, mají tendenci si oko podrbat třeba o gauč. A to je třeba případ, kdy náš límec nelze použít. Ale to je přesně to, co laik nedokáže přesně posoudit, tu vhodnost límce pro ty jednotlivé případy a problémy."

Trojice podnikatelek plánuje v Plzni vytvořit kontaktní centrum, kde budou mít klienti možnost límce si osahat, vyzkoušet. „Mohou si přivést pejsky a my jim poradíme, který límec by byl nejvhodnější. Na webu máme soupis kontaktních míst po Česku, u kterých veterinářů jsou naše límce k dostání. Další místa máme rozjednané. Rozjíždí se to postupně. Časem možná i nějaký e-shop vznikne. Veterinář pejska přeměří, lidé si rozměry vloží přes náš web do objednávky. A tímto způsobem by mohla fungovat individuální výroba. Ale teď to ještě nechceme řešit. Když si ale někdo přečte tento článek a ozve se nám, že límec potřebuje, tak ho na holičkách nenecháme. Lidé se nám ozývají, probereme to s nimi individuálně a my jim poradíme. Někdo si může myslet, že třeba centimetr nehraje žádnou roli. Koupí si menší límec a pak nám bude psát, že jim ho pes rozkousal. Z těchto důvodů to prostě takhle nejde,“ říká Monika.

Od samotných veterinářů mají zakladatelky společnosti dobré ohlasy. „Kdo si troufnul do toho jít s námi, tak si to pochvaluje. Reagují obvykle tak, že to je tak jednoduché, až je to geniální. Překvapuje je to, že to tak dobře funguje. Naše myšlenka vznikla z momentální potřeby toho produktu. Jeden veterinář odoperoval psa a večer psal, že plasťák se vůbec nechytá a že potřebuje náš límec. Ta počáteční nedůvěra se rychle rozplynula. Jako první se do toho zapojil plzeňský veterinář František Zahrádka, který rád zkouší nové věci. První sadu našich límců rozdal strašně rychle a všichni klienti se mu vrátili nadšení,“ vzpomíná Veronika.  

Výrobcům Vet límců je jasné, že jejich produkt klasický plastový límec úplně nevytlačí. „Někteří psi ho budou potřebovat stále. Některým nevadí. Ale ten náš je varianta, nová alternativa. Pomáhá to nejen psům, ale i jejich páníčkům. Kteří se pak mohou také vyspat, když je jejich pes klidný, nepláče a nemusí ho hlídat, jestli si nekouše a nedrápe rány. Šili jsme je zdarma, abychom si vyzkoušely, že ten produkt je fakt dobrý. Chtěli jsme mít dostatek reakcí, abychom věděli, že to má smysl vyrábět. A to už teď víme. Mně osobně ten límec zachránil zdravý rozum. Já byla tehdy úplně na dně. Víme, že se to odráží dobře na psychice zvířete a pak i na psychice toho člověka. Všichni se zklidní,“ říká Veronika.

„Kamarádka měla pejska, který měl ve dvou měsících vážný úraz nohy. Teď je mu rok a teprve teď je doléčený. Většinu života prožil vlastně v mém límci. Teď když mu ho sundá, tak si ho dokonce sám přinese. Připadá mu divné, že ho nemá. Je na něj zvyklý. Má ho jako polštářek,“ zmiňuje jeden z mnoha úspěchů svého vynálezu Petra.  

Cenu límců si určují veterináři. Lze je ve finále pořídit v rozmezí od 500 do 1000 Kč, záleží samozřejmě na použitém materiálu, velikosti, provedení. U ceny individuálních límců, který bývají i větší, může ale cena vyšplhat na 1500 korun. Límec rozhodně není na jedno použití, vydrží, lze ho schovat pro případné další případy. „Mnozí lidí si už je pro své čtyřnohé miláčky u veterinářů kupují, aniž by je zatím potřebovali. Aby je prostě měli, kdyby náhodou…,“ uvedla Veronika.

Další pomůcka je pro kočičky

Vedle Vet límců se ovšem rozjela i výroba další velmi zajímavé a potřebné veterinární pomůcky. „Jedna veterinářka, která od nás odebírá límce nás oslovila s tím, že by potřebovala vyřešit problém s jícnovou sondou pro kočičky. Výsledkem je gastro límec pro kočky, který slouží k uchycení jícnové sondy, kterou se přivádí potrava dírkou v krku. Když kočička přestane jíst, tak umře. Ta sonda je jediné řešení, jak ji v takových případech zachránit. Je to řešení na týdny a měsíce, roky. Až do teď se to řešila denní údržba sondy velmi složitým, zdlouhavým a pro kočičku strašně nepříjemným způsobem,“ popisuje vznik nejnovějšího produktu Veronika.

Veterinářka přiblížila, jak by pomůcka měla vypadat a co vše by měla umět. Podle jejich návrhů pak šikovné podnikatelky vytvořily opět jednoduchý a funkční gastro límec. „Máme tři velikosti. Jednoduše se čistí, nasazuje a vydrží to dlouho. Navrhl si to sám lékař, který potřeboval vyřešit problém. Tento produkt bychom měli mít zařazený na seznamu oficiálních veterinárních pomůcek, což je paráda,“ raduje se Veronika Cholinská.

Vet límce už také získaly hlavní cenu v soutěži BoostUp Night o nejzajímavější podnikatelský nápad. „Vyhráli jsme 50 tisíc korun. To je pro nás strašně důležité, protože potřebujeme Petře koupit profi šicí stroj. Ten její už na výrobu nestačí. Potřebujeme také peníze na právníka, abychom vyřešili patentovou ochranu a založíme si s.r.o. Zatím to děláme ve volném času, ale chceme se tomu věnovat. Je to prý milionový nápad. A máme potenciál expandovat i do zahraničí. Teď ještě děláme zadarmo, co vyděláme, investujeme dál do nákupu materiálu. Každá koruna se hodí,“ dodává Monika Harviláková.

Vet límce už také získaly hlavní cenu v podnikatelské soutěži BoostUp Night

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Veroniky Cholinské + Richard Beneš

Štítky vet límce, veterinární pomůcka, límce pro psy, veterinář, pejskaři, veterinární péče, pes, veterinární lékař, výroba, soutěž, COVID-19, léčba, materiál, kosmická sonda, Plzeň, František Zahrádka, kočka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chtěly usnadnit léčbu svým nemocným pejskům, vytvořily pro ně v době covidu geniální veterinární pomůcku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.