Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na platy složek zasahujících při tornádu by mělo jít 70 milionů korun

Na platy hasičů, vojáků a policistů, kteří v červnu zasahovali v obcích zasažených tornádem v Jihomoravském kraji, má jít zhruba 70 milionů korun. Vyplývá to z návrhu, který v pondělí projedná vláda. Další peníze pošle ministerstvo vnitra sborům na provozní náklady či na nahrazení škody na majetku. Celkem náklady pro všechny složky včetně Správy státních hmotných rezerv a dobrovolné hasiče přesáhnou sto milionů korun.

Bouřky s kroupami a tornádem o rychlosti asi 300 kilometrů za hodinu se přehnaly Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Vyžádaly si šest životů a poničily 1200 domů, z nichž asi 200 muselo jít k zemi. Jihomoravský kraj předběžně náklady na obnovu majetku odhadl na zhruba 6,9 miliardy korun.

Schválením návrhu dojde podle materiálu k saturování vynaložených finančních prostředků, na ojedinělou mimořádnou událost, pro nejvíce zasahující složky integrovaného záchranného systému. Zásahů a následných likvidačních prací se zúčastnilo víc než 7000 hasičů, stovky policistů, vojáci i dobrovolníci.

Hasiči by měli na mzdách a souvisejících výdajích dostat zhruba 27 milionů korun, policisté přibližně 36 milionů korun. Vojáci dostanou podle návrhu zhruba sedm milionů korun. Na provozní výdaje vzniklé při zásazích pošle vnitro hasičům 14 milionů korun a vojákům čtyři miliony. Správa státních hmotných rezerv vyčíslila provozní náklady na pět milionů korun, na nahrazení škod potřebuje 600 000 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, vláda, policie, hasiči, armáda, počasí, neštěstí, mzdy, Jihomoravský, tornádo, Správa státních hmotných rezerv, Jihomoravský kraj, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na platy složek zasahujících při tornádu by mělo jít 70 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.