Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šimpanzí skupina ze Zoo Brno najde náhradní domov v Hodoníně

Brněnští šimpanzi již brzy najdou nový přechodný domov v nedaleké hodonínské zoo. Brány Zoo Brno opustí již v pondělí 20. září, a to kvůli dlouho plánované výstavbě nové expozice pro lidoopy. Její zhotovení vyjde na téměř sto milionů korun.

Do Hodonína se příští týden přesune samec Fáben, který v Zoo Brno pobývá již od roku 1996, a samice Gina a Maryška, jež do zahrady dorazily před osmi lety. „Po dokončení venkovního výběhu jsme od zřizovatele získali finance na výstavbu nového zázemí, protože to současné už neodpovídá aktuálním požadavkům na chov šimpanzů. Velkým problémem bylo právě umístění nechovné skupiny starších zvířat a jsme rádi, že nám kolegové z hodonínské zoo vyšli vstříc,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Příznivci trojice šimpanzů tak o své opičí oblíbence nepřijdou a navštěvovat je mohou i nadále. V brněnské zoo mezitím propuknou bourací práce a na jaře by měla být zahájená také samotná stavba nového pavilonu. Nyní mezi zahradami probíhá technická příprava na transport a úprava přepravních beden. „Samotná příprava našich šimpanzů na přesun do Hodonína bude probíhat v pondělí ráno za asistence veterinárního lékaře. Na cestě je budou doprovázet naši chovatelé, kteří je na místě předají hodonínským kolegům i s podrobnými informacemi o jejich chování a návycích,“ komentovala kurátorka savců Zoo Brno Šárka Mikátová.

Hodonínská zoologická zahrada se na příjezd brněnských lidoopů připravuje již déle. Plánuje šimpanze umístit do blízkosti těch, kteří v Hodoníně žijí trvale. „Naše skupina šimpanzů, skládající se ze tří samic a jednoho samce, bude tedy od pondělí obývat pouze dvě ze čtyř ubikací, které obývala dosud, další dvě budou určeny šimpanzům z Brna. Věříme, že to pro obě skupiny bude představovat zpestření, které je u zvířat chovaných v lidské péči přínosem,“ vysvětlila zooložka hodonínské zoo Zdenka Vavrysová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Brno

Štítky zoo, Hodonín, šimpanz, zvíře, Zoologická zahrada Brno, domov, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šimpanzí skupina ze Zoo Brno najde náhradní domov v Hodoníně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.