Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně zuří boj o pravoslavný chrám, duchovní se zamkl uvnitř

, aktualizováno 30. srpna 2021, 15:25

V Brně se vede bitva o pravoslavný chrám, který se nachází v parku pod hradem Špilberk a je jediný svého druhu ve městě. Na místo dnes dorazily desítky zejména ukrajinských a ruských věřících, aby podpořily duchovního Jozefa Fejsaka a vyjádřily nesouhlas s jeho odvoláváním z role kněze a správce církevního objektu. Místo hlídá od dopoledních hodin policie.

Otec Josef, chrám i farnost jsou v ohrožení, stojí od dnešního dne na webových stránkách Pravoslavné církevní obce při chrámu svatého Václava v Brně. Chrám nacházející se na úpatí kopce brněnské pevnosti totiž přijel převzít šumperský biskup Izaiáš. Rozhodnutí ale vyvolalo vlnu nevole a emocí, což vygradovalo dnes setkáním věřících, kteří nesouhlasí s rozhodnutím jednoho z čelních představitelů české pravoslavné církve a stojí za svým knězem, jenž se zamkl u vchodu svatostánku. 

Záleží to pouze na Boží vůli, jak dlouho tady budu,“ promluvil k příchozím duchovní. 

Atmosféra je klidná, Fejsak čas od času pomluví do amplionu skrze mřížované dveře chrámu, pomodlí se nebo zazpívá jednu z duchovních melodií. Všichni již od jedenácté hodiny dopolední vyčkávají, co bude dál. Vyšší představitelé církevní obce, kteří na místo přišli, podporovatelé vypískali a vyhnali. Mnozí se snaží diskutovat s policisty a přesvědčit je, že o chrámu by měla rozhodovat právě místní církevní obec, nikoliv biskup. Obávají se, že obec zůstane bez duchovního a kostel bude zavřený.

Oblíbený duchovní

Fejsak patří k oblíbeným představitelům brněnské pravoslavné komunity. Funkci zastával bezmála čtyřicet let. Místní vzpomínají na to, jak je oddával při svatbách, křtil děti a vedl náboženství. I díky němu se brněnský pravoslavný stánek stal navštěvovaným místem. Bohoslužby pravidelně navštěvuje podle místních zhruba 200 návštěvníků. 

Dlouholeté spory

Situace kolem brněnské pravoslavné obce je podle informací dlouhodobě napjatá. Už loni byl Fejsak odvolán z funkce duchovního správce a ustanoven jen pomocným duchovním. Farní rada si tehdy stěžovala, že se odvolání odehrálo bez konzultace či komunikace s ní nebo s věřícími. Biskup Izaiáš měl údajně dlouhodobě k práci Fejsaka výhrady a do funkce chce podle přítomných věřících dosadit namísto oblíbeného Fejsaka někoho, koho zvolili netransparentně a za zavřenými dveřmi. 

Chrám přitom podle výpovědí, které Drbna získala od přítomných pravoslavných křesťanů, dlouhodobě vzkvétá a za poslední desítky let prošel pod Fejsakovým vedením velkou proměnou. Brněnská církev proto Izaiášovo konání dlouhodobě kritizuje. „Kdo sleduje situaci a již déle než osmiměsíční agonii obětavých a milujících věřících a přátel naší farnosti za návrat duchovního správce brněnské obce v osobě otce prot. Jozefa Fejsaka na místo, které téměř čtyřicet let poctivě zastával, velmi rychle pochopí, oč současnému vedení naší eparchie jde především," stojí v prohlášení církevní obce.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Špilberk, Pravoslavní, Církev, Křesťanství, chrám

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

jsem ateista. fejsaka znám, snad celých 40 let. nebýt jeho, tento kostelík by dávno "zašel."

Pondělí, 30. srpna 2021, 15:16Odpovědět

V Brně zuří boj o pravoslavný chrám, duchovní se zamkl uvnitř  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.