Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno vzdává hold Ukrajině. Státní vlajku ale vyvěsilo obráceně

Moravská metropole si připomíná výročí třiceti let od vyhlášení nezávislé Ukrajiny. Na podporu země proto magistrát vyvěsil na budovu Nové radnice na Dominikánského náměstí ukrajinskou státní vlajku. Jenže obráceně. Kolem třinácté hodiny už prapor vlál správně.

O vyvěšení ukrajinské vlajky požádala město členka Ukrajinské iniciativy jižní Moravy. Prapor zůstane na Nové radnici celý dnešní den, aby připomněl výročí vzniku samostatnosti východoevropského státu. Přesto se oslava v Brně neobešla bez malého karambolu, když státní symbol zřejmě už od rána vlál na budově radnice obráceně. Kolem jedné hodiny už ale bylo vše v pořádku. 

O chybě netuším. Myslím, že zásadní nyní je, že vlajka je už vyvěšená správně,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Pšenice padá na hlavu

Otočením vlajky došlo podle historika a politologa Tomáše Šmída, jenž přednáší například na Masarykově univerzitě, ke kuriózní situaci. „Ukrajinská vlajka symbolizuje žlutým pruhem pšeničné pole, modrý pak značí blankytnou oblohu. V případě, že se vlajka vyvěsí obráceně, padá lidem pšenice na hlavu,“ popsal expert. 

Podle Khrystyny Nevmerzhytské z Ukrajinské iniciativy jižní Moravy vlajka v obráceném provedení v ukrajinské historii existovala. Jednalo se ale o krátké časové období, od něhož uplynulo více než sto let. V žádném případě se ale nejedná o vlajku, se kterou před třiceti lety přijal Nejvyšší sovět v Sovětském svazu deklaraci o nezávislosti Ukrajiny. Ještě téhož roku uznaly Ukrajinu jako nezávislý stát desítky zemí po celém světě.

Je dobře známo, že již v minulosti byly snahy o suverenitu Ukrajiny, nicméně pokaždé neúspěšné. A i proto je význam této události pro Ukrajinu a každého ukrajinského občana citlivý a velmi důležitý, zvláště proto, že v posledních letech Ukrajina znovu prožívá těžké chvíle způsobené okupací části svého území ze strany Ruské federace,“ sdělila Ilnara Dudash z Ukrajinské iniciativy jižní Moravy.

Vyvěsili i Bělorusko

Na brněnské radnici vyvěšují opakovaně vlajky států na podporu jejich nezávislosti. V minulosti se jednalo například o Řecko či Bělorusko. „Na radnici jsme opakovaně vyvěsili běloruskou vlajku jako symbolickou podporu tamní občanské společnosti a obětem represe. Tentokrát se aspoň tímto gestem připojíme k ukrajinskému národu, který si připomíná výročí své nezávislosti vyhlášené před třiceti lety. Ukrajinská menšina navíc patří v Brně k nejsilnějším,“ řekl Marek Fišer (Piráti), brněnský radní pro oblast kultury.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto

Štítky Brno, Ukrajina, Svátek, Magistrát, radnice, Jihomoravský kraj, závislost, Tomáš Šmíd, Bělorusko, Masarykova univerzita, Česká pirátská strana, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vzdává hold Ukrajině. Statní vlajku ale vyvěsilo obráceně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.