Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Silný je hrdina, hlásí Líšeň po fotbalovém derby. Ostudu už řeší policie

Hořká pachuť a policejní vyšetřování zůstalo po včerejším fotbalovém derby v Brně, které skončilo vítězstvím favorizované Zbrojovky 2:1. Spíše než o výsledku se mluví o incidentu z 79. minuty hry, kdy na trávník vběhli z hostujícího kotle dva fanoušci. Jednoho z agresivních fandů zpacifikoval domácí útočník Silný, jenž viděl za svou aktivitu červenou kartu, za což si vysloužil kritiku trenéra i spoluhráčů.

V Líšni se střetu se slavnějším rivalem obávali už před začátkem sezony. Ne však kvůli sportovní síle protivníka. Obavy vzbuzoval vysoký divácký zájem, na nějž není klub z brněnského předměstí úplně zvyklý, zvláště pak na přítomnost tvrdého fanouškovského jádra, jímž se může Zbrojovka pochlubit. Právě z kotle hostujícího tábora vyběhl na hřiště šestadvacetiletý fanda ve zbrojováckém dresu, jehož chytili po chvíli pořadatelé. Do vřavy se následně přiřítil sedmadvacetiletý výtržník, jenž přišel na plochu s jasným cílem, napadnout ochranku. Agresora chytil do kravaty líšeňský forvard Jan Silný, díky čemuž nedošlo k větší potyčce. Hráč ale dostal od rozhodčího červenou kartu. Nyní v Líšni s napětím čekají na to, zda dostanou za vniknutí fandů od disciplinární komise pokutu.

Udělali jsem přesně to, co bylo dohodnuto na poradě s Policií ČR a na tom bych nic neměnil. Vniknutí diváků na hrací plochu neumí zabránit ani kluby v Lize mistrů, my jsme diváky rychle zpacifikovali a předali policii. Takže nevidím důvod, abychom dostali vůbec nějakou pokutu,“ stojí si za svým předseda SK Líšeň Karel Hladiš.

Dostane flastra, zuřil trenér

Kvůli svému vyloučení Silný oslabil tým, který musel dohrávat duel o deseti. Zbrojovka přesilovku využila v nastaveném čase, když výhru týmu z Králova Pole zařídil hlavičkou Řezníček. Ihned po zápase došlo na emotivní vyjádření na adresu šestadvacetiletého rodáka z Uherského Hradiště. Patrně nejvíce soptil trenér domácích Milan Valachovič, který neměl pro svého hráče žádné pochopení.

Byl to totální zkrat. Dostane takového flastra a uvažuji, že ho odtud vyhodím. To si nemůže dovolit,“ tvrdil kouč po utkání.

Zastání nenašel po emotivním souboji fotbalista ani u spoluhráčů. Hodně zklamaný byl například záložník David Pašek, pro nějž se jednalo o speciální souboj. V minulosti podobně jako mnozí jeho spoluhráči ve Zbrojovce působil, a tak jej prohra hodně mrzela.

V kabině jsme se o tom bavili. Jsou v tom pořád emoce. Myslím, že se na takovou situaci musí být nachystaná ochranka nebo security. Bohužel toto ovlivnilo celý zápas. Troufám si tvrdit, že do tohoto momentu jsme byli lepší tým,“ uvedl po zápase směrem k novinářům Pašek. 

Z padoucha hrdina

Neuplynulo ani čtyřiadvacet hodin a v brněnské Líšni změnili na celou záležitost názor. Zatímco včera byl Silný podle trenéra zralý na vyhazov, dnes už vedení klubu vyjádření Valachoviče mírnilo a dodalo, že fotbalista není padouch, ale hrdina. 

Uchopil běsnícího muže a odtáhl ho od klubka na zemi. Ačkoliv se muž bránil pěstmi, Silný ránu neopětoval. Na zem se dostal výtržník, na rozdíl od zápisu rozhodčího, až po zásahu pořadatele. Silný jen ve správný moment držel násilníka, aby nemohl ublížit nikomu jinému,“ stojí v oficiálním vyjádření líšeňského celku.

„Pan trenér Valachovič neměl k dispozici důkazy, které už dnes máme (policejní video průběhu celého vniknutí diváků na hřiště). V emocích udělal špatné závěry,“ dodal Hladiš.

Zachoval se jako chlap

K události a chováním vlastních fanoušků se vyjadřovali i hráči Zbrojovky. Trenér vítězného celku Richard Dostálek hodnotil incident velmi stroze. Uvedl pouze, že jeho mužstvo přestávku využilo k předání taktických pokynů. Zatímco kouč k situaci nenabídl obšírnější vyjádření, jeho svěřenec Jan Hladík částečně chování protihráče pochopil.

Silný situaci úplně nezvládl, ale mám proto pochopení. Co jsem viděl, tak chlap kopal do starého pána, což vůbec nechápu. Je škoda, že to nezvládli pořadatelé lépe,“ divil se brněnský útočník, jenž v zápase vstřelil jednu branku a nakonec společně se spoluhráči poděkoval po zápase zbrojováckým fanouškům za podporu.

Policejní dohra 

I když brněnský klub podle svého předsedy dbal policejních pokynů, celá záležitost bude mít na policii stejně dohru, alespoň pro dva agresory. „Hned po incidentu jsem oba muže zadrželi. Celým případem se zabýváme a vyhodnocujeme kamerové záznamy. Dnes dopoledne probíhají výslechy s oběma podezřelými. V nejbližší době očekáváme, že se rozhodne o právní kvalifikaci,“ řekl policejní mluvčí David Chaloupka

Podle Chaloupky určí oběma výtržníkům trest soud. Lze předpokládat, že jedním z možných trestů bude peněžitá pokuta, obecně prospěšné práce nebo zákaz vstupu na stadion. K otázce, zda fandové měli v minulosti na svědomí podobné delikty, nechtěla být policie s ohledem na probíhající vyšetřování konkrétní. 

Ohodnoť článek

Foto ČT Archiv

Štítky Brno, fotbal, Derby, Zbrojovka, Líšeň, policie, FC Zbrojovka Brno, Jan Silný, trenér, David Pašek, Liga mistrů UEFA, 1. FC Slovácko, SK Líšeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný je hrdina, hlásí Líšeň po fotbalovém derby. Ostudu už řeší policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.