Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na brněnské výstaviště se po roce vrací veletrhy, sezonu otevře veletrh módy

Více než rok čekal areál brněnského výstaviště na to, než se v něm znovu uskuteční veletrhy. Nyní se veletržní akce do Brna znovu vrací. O víkendu se koná STYL a KABO, na němž se představí stovky firem z Česka i zahraniční. Na podzim se pak počítá s Mezinárodním strojírenským veletrhem (MSV).

Výstavářský obor zažívá po celém světě jedno z nejsložitějších období v historii. Kvůli covidové pandemii se několik měsíců nekonaly akce, což citelně dopadlo i na Veletrhy Brno (BVV), které poslední výstavu uskutečnily loni v březnu a počítají své ekonomické ztráty. Akciová společnost, jejímž jediným akcionářem je město Brno, ale nyní vyhlíží lepší časy. Připravuje se na novou sezonu, kterou odstartuje už tento víkend veletrh módy, a věří, že v listopadu bude i slavný strojírák.

Veletrhy jsou součástí obchodního života. Pokud chceme fungovat, musíme se naučit s covidovými opatřeními žít. Podzimní akce připravujeme ve standardním režimu, byť s určitými opatřeními,“ říká generální ředitel BVV Jiří Kuliš.

Postupný návrat k normálu i stojíráku

Podle šéfa brněnského výstaviště nahrává obnově oboru rostoucí proočkovanost populace, díky níž je situace lepší než v minulém roce. Firmy tak například mají možnost plánovat dopředu a připravit se na akce, což mnohdy zabere i několik měsíců. Za současných podmínek se veletrhu můžou zúčastnit vystavovatelé a návštěvníci, kteří prokáží imunitu – dokončené očkování, prodělanou nemoc nebo negativní test. Mezi další omezení pak patří ochrana dýchacích cest nebo pravidelné dezinfikování prostor. Nastavená opatření se podle Kuliše můžou projevit na zájmu vystavovatelů. Přesto v Brně doufají, že se podzimní program v čele se strojírenským veletrhem uskuteční podle plánů. 

Existují firmy, které si přejí veletrh bez omezení, a vystavovatelé, kteří se obávají o zdraví svých zaměstnanců. Nastavená pravidla pro relativně bezpečnou akci by měla být kompromisem mezi oběma názory. Nechceme ale omezení taková, která by šla proti podstatě veletrhů, kterou je setkávání lidí,“ věří Kuliš, který upozornil, že například německé firmy mají často interní zákaz účasti na kongresech, veletrzích či firemních akcích.

Samostatnou kapitolou je otázka přeshraničního cestování, protože je stále omezeno spojení s Asií, USA a navíc z některých zemí nelze ani vycestovat. To komplikuje zejména plánování MSV. To vše má vliv na účast zahraničních vystavovatelů ze zemí, jako jsou Čína, Rusko či Indie, které mají na MSV rozsáhlé kolektivní účasti,“ tvrdí Kuliš ke strojíráku, na nějž se vystavovatelé mají možnost přihlásit až do konce srpna.

Móda na výstavišti

První akcí, která oživí funkcionalisté stavby, bude veletrh STYL a KABO, jenž slouží odborníkům a obchodníkům z textilní či obuvnické branže. Do pavilonu P přijede 112 firem, které představí celkem 250 značek. Oproti předchozím ročníkům, kdy se akce mohly konat bez zásadních omezení, zaznamenali organizátoři zhruba 40% pokles. Pořadatelé ale tvrdí, že účast je lepší než minulý rok. Právě přehlídka módních novinek byla posledním veletrhem, který se v Brně konal. Účast potvrdily společnosti ze Slovenska, Polska, Maďarska, Řecka nebo Portugalska. Zahraniční vystavovatelé tvoří téměř polovinu všech zúčastněných. Další účastníci přijedou na odborný doprovodný program, který představí příspěvky odborníků na obuv či pediatrů.

Věříme, že pro všechny vystavovatele bude letošní srpnový stejně úspěšný jako ten loňský. Tehdy vystavovatelé příliš nedoufali ve větší objednávky, přesto u většinu z nich byl opak pravdou a z veletrhu odjížděli příjemně překvapeni,“ myslí si ředitelka veletrhů Gabriela Císařová

Ohodnoť článek

Foto BVV

Štítky BVV, Výstaviště, Brno, Akce, Veletrhy, Kuliš, veletrh, Brněnské výstaviště, Mezinárodní strojírenský veletrh, Veletrhy Brno, Česko, USA, Rusko, Čína, Indie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnské výstaviště se po roce vrací veletrhy, sezonu otevře veletrh módy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.