Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Našli jsme žlutavou kokotici, radují se jihomoravští botanici

Jihomoravští botanici z CHKO Pálava si připsali na své konto mimořádný úspěch. V přírodní rezervaci Šibeničník nedaleko Mikulova na Břeclavsku našli žlutavou kokotici, o níž si přitom odborníci mysleli, že je už desítky let vyhynulá. Nyní rostlinku spatřil na vlastní oči botanik Petr Hubatka.

Rostlina v České republice rostla zatím na území teplomilných trávníků z Pouzdřanské stepi na Břeclavsku, odkud mají experti poslední záznamy před dvaceti lety. Objev proto ochranáře překvapil.

„V posledních letech byla v České republice považována za vyhynulou. Bylo proto velkým překvapením, když se tento druh podařilo objevit na dosud neznámé lokalitě nedaleko vrchu Šibeničník jižně od Mikulova,“ popsal botanik Petr Hubatka, který rostlinu našel.

Více kokotic

V České republice je možné narazit na více druhů kokotic. Celkem jich je pět, ale žlutavá je jednoznačně nejvzácnější. Na první pohled působí kytka nevinně a nenápadně, ale podle odborníků má pozoruhodnou vlastnost, je totiž parazit. 

Svými niťovitými lodyhami ovíjí hostitelské rostliny a pomocí takzvaných haustorií čerpá z jejich buněk vodu, cukry a další výživné látky pro vlastní růst. Díky stabilnímu přísunu živin ze svého hostitele se kokotice nemusí obtěžovat s tvorbou listů nebo kořenů a může veškerou získanou energii soustředit na tvorbu květů,“ dodal Hubatka.

Ohodnoť článek

Foto Petr Hubatka

Štítky CHKO, Pálava, kokotice, Česko, okres Břeclav, CHKO Pálava, Pouzdřanská step - Kolby, Mikulov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Našli jsme žlutavou kokotici, radují se jihomoravští botanici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.