Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Oslavy sta let festivalu Slovácký rok jsou kvůli pandemii komornější

Před sto lety se v Kyjově na Hodonínsku konala první folklorní přehlídka Slovácký rok. Kvůli pandemii koronaviru město ustoupilo od plánu uspořádat plnohodnotné oslavy s masovou účastí, výročí ale přesto připomíná série komornějších akcí rozvržených od pátku do neděle.

„Nejedná se o Slovácký rok v pravém slova smyslu – s ohledem na vládní opatření jsme tak rozsáhlou akci na otevřeném prostranství uspořádat nemohli,“ uvedl mluvčí kyjovské radnice Filip Zdražil.

V pátek v Kyjově připravili stavění máje a pořad k jubileu Jana Slabáka, kapelníka dechové hudby Moravanka, který letos oslavil 80. narozeniny. Další koncerty a pořady, včetně jízdy mládenců ze Skoronic, se konají dnes.

V neděli se uskuteční například ještě poutní průvod z Boršova a Nětčic a slavnostní poutní mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie na Masarykově náměstí. V některých slováckých obcích se dnes lidé při běžných víkendových pochůzkách a činnostech oblékli do krojů, a to právě na výzvu pořadatelů Slováckého roku.

Historii přehlídky mapuje nová kniha Stoletý mládenec. První ročník Slováckého roku uspořádali v roce 1921 kyjovští sokolové. V letech 1939 a 1948 tradici přerušily politické zákazy, od roku 1957 se přehlídky konají pravidelně ve čtyřletých cyklech. Naposledy se Slováckého roku zúčastnilo přes 30.000 lidí, největším lákadlem bývá jízda králů a krojový průvod. Další řádný ročník by se měl uskutečnit v roce 2023.

Pandemie koronaviru velkým folklorním akcím nepřeje. Největší přehlídka v zemi, mezinárodní festival ve Strážnici, se loni i letos konala převážně on-line. Jedinou živou akcí ve Strážnici v tradičním červnovém termínu byla letos soutěž tanečníků verbuňku. Před pandemií míval festival až 35 tisíc návštěvníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Kyjov FB

Štítky Kyjov, Slavnosti, Slovácko, Tradice, festival, pandemie covidu-19, okres Hodonín, pandemie, Jan Slabák, slavnost, Nanebevzetí Panny Marie, Slovácký rok, Jízda králů, Strážnice, Skoronice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oslavy sta let festivalu Slovácký rok jsou kvůli pandemii komornější  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.