Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Byty na jihu Moravy jsou druhé nejdražší v Česku, drahé je i nájemné

Bydlení na jihu Moravy je po Praze druhé nejdražší v Česku. Důvodem jsou ceny nemovitostí, ale i nájemného v Brně, které údaje ovlivňují. Na vlastní byt by lidé v kraji podle propočtů stavební spořitelny Modrá pyramida našetřili za 86 let. Průměr České republiky je přitom 56 let.

Obyvatelé Jihomoravského kraje podle propočtů spořitelny potřebují na zakoupení vlastní nemovitosti v průměru 137 průměrných jihomoravských platů. „Situaci v kraji vychyluje Brno, které jako druhé největší město má samozřejmě výrazně zvýšené náklady na život, které ale nejsou vyváženy stejně navýšenými mzdami,“ uvedl manažer obchodní sítě Modré pyramidy v Jihomoravském kraji Lukáš Šlampa.

Mzdy v kraji jsou mírně pod republikovým průměrem 36.843 korun, na hodnotě 36.045 korun. Nadprůměrné jsou hlavně ceny nemovitostí, přičemž průměrná cena bytu o rozloze 65 čtverečních metrů byla na konci loňského roku v Česku 4,8 milionu korun, v Jihomoravském kraji ale 4,9 milionu.

Kvůli vysokému nájemnému by také Jihomoravanům trvalo spoření déle než obyvatelům jiných krajů s výjimkou Prahy. Ke koupi průměrného bytu by potřebovali 137 celých měsíčních platů, zatímco průměrný Čech by potřeboval 130 platů. Reálně je ale od průměrné mzdy třeba odečíst základní náklady na život - tedy nájemné, náklady na energie, ošacení, potraviny nebo cestovné. Průměrný Čech po odečtení těchto nákladů spoří na průměrný byt 56 let, průměrný Jihomoravan ale 86 let. Na jihu Moravy je totiž nájemné nadprůměrné, a to 13.800 korun měsíčně.

Podle Modré pyramidy kvůli obtížnému spoření na nákup vlastní nemovitosti rostl zájem o hypotéky, zejména kvůli nízkým úrokovým sazbám. Trh s hypotékami ale letos podle spořitelny dosáhl vrcholu a dál by výrazněji růst neměl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Brno-jih

Štítky Byty, Brno, Ceny, Spoření, Česko, Morava, Jihomoravský kraj, nemovitost, Modrá pyramida stavební spořitelna, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byty na jihu Moravy jsou druhé nejdražší v Česku, drahé je i nájemné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.