Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Noční obloha nabídne pohled na zářivý roj Perseid

Ze čtvrtka na pátek čeká milovníky astronomických úkazů pravidelná letní podívaná. Noční oblohu, které bude vévodit jasný Jupiter a Saturn, budou křižovat padající Perseidy. Jev si při vyhledání vhodných podmínek mohou užít také Jihomoravané.

Fanoušci astronomie a přírodních krás mohou obětovat spánek a v noci z 12. na 13. srpna pozorovat jasný roj padajících „hvězd“. Úkaz, který lidé zaznamenávají minimálně od roku 36 našeho letopočtu, zdánlivě vylétá ze souhvězdí Persea, čímž získal svůj název. Takzvané Perseidy představují roj meteorů, jenž vznikl z komety, a díky kterému může člověk na srpnové noční obloze spatřit až desítky zářivých světel za hodinu. 

Původ jevu vysvětlil ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. „Planeta Země na cestě kolem Slunce každý rok mezi 10. a 14. srpnem vletí do proudu drobných prachových částic, které se v minulých staletích uvolnily z jádra komety Swift-Tuttle. Některá tato tělíska se strefí přímo do Země a při průletu její atmosférou se rychle ohřejí natolik, až se vzápětí vypaří. My pak zahlédneme světelný doprovod takového zániku – meteor,“ popsal. 

Perseidy jsou viditelné  již od července, jejich aktivita se ale postupně zvyšuje a maxima dosahuje právě v srpnu. Letos panují pro pozorování meteorů vhodné podmínky. Výhled na déšť Perseid nebude na obloze rušit záře Měsíce a atmosféru navíc doplní dobře viditelný Saturn a Jupiter.

Jak pozorovat perseidy?

Ideálním místem pro pozorování jasného astronomického jevu je lokalita s dobrým výhledem směrem na jih a východ. Meteory budou naši atmosféru intenzivně křižovat více nocí po sobě, pohled na maximální aktivitu se ale zájemcům naskytne právě v noci ze čtvrtka na pátek. Největší množství meteorů je možné očekávat po půlnoci.

Při pozorování ruší bílé světlo, jež vzniká například kvůli pouličnímu osvětlení. Proto je vhodné najít si pohodlné místo v přírodě a čekat, kolik svítících bodů letících oblohou bude možné za noc napočítat. Přímo na brněnské hvězdárně se organizované pozorování Perseid konat nebude, a to právě kvůli nevhodným podmínkám a příliš světlé obloze.

Ohodnoť článek

Foto Outaki/Pixabay.com

Štítky Perseidy, obloha, meteory, astronomie, noční obloha, Jupiter, Saturn, meteor, Země, Hvězdárna a planetárium Brno, Slunce, Měsíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noční obloha nabídne pohled na zářivý roj Perseid  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.