Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hasiči z jižní Moravy dorazili do Řecka. Pomůžou s rozsáhlými požáry

Hasiči, již o víkendu vyjeli pomáhat k rozsáhlým požárům v Řecku, jsou na místě. Kolos patnácti vozidel s posádkou, kterou tvoří také jihomoravští požárníci, vyrazil na cestu z Podivína na Břeclavsku v sobotu.

Přes dva tisíce kilometrů dlouhou cestu do Řecka nezkomplikovaly českým hasičům žádné problémy. V noci se vozy přiblížily k Athénám, kde požárníci na tamní stanici doplnili palivo a dodali vodu do cisteren. „Přesouváme se do místa nasazení poblíž města Megalopoli, v jihozápadní části Arkádie, kam bychom měli dorazit kolem 10:00 hodin," informovali čeští hasiči na svém twitterovém účtu.

Právě v Athénách čekal na příjezd vozidel český velvyslanec Jakub Karfík. Nad ránem pak hasiči pokračovali v jízdě do cílové destinace směrem na Peloponés, kde se přidají k dalším pomáhajícím požárníkům, kteří zápolí s plameny u města Megalopoli.

Český hasičský modul, který vyjel do Řecka, je složený ze tří hasicích segmentů. „Každý segment má dvě cisterny a dopravní automobil. Součástí je i logistický segment, aby byl celý modul na místě soběstačný," řekl v sobotu náměstek generálního ředitele hasičů Petr Ošlejšek. Pomáhat odjeli požárníci z Jihomoravského, Moravskoslezského i Středočeského kraje. Z jižní Moravy na místo vyrazilo osm profesionálních hasičů se třemi vozidly.

Hasiči mají v plánu zůstat v Řecku deset dní. „Bude se to odvíjet od situace. Kdyby se zlepšila, může náš modul odjet podle potřeby. Když to bude horší, budeme diskutovat o prodloužení a o případném střídání," poznamenal Ošlejšek.

Část středomořských států nyní sužují silné lesní požáry. V Řecku jich hasiči likvidují desítky. Úřady evakuovaly několik vesnic poblíž ničivého požáru severně od Atén včetně střediska pro žadatele o azyl. Oheň zničil desítky domů a vyžádal si i oběti na životech. Tisíce dalších musely prchnout do bezpečí. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS

Štítky hasiči, Řecko, požár, pomoc, Jihomoravský kraj, Athény, okres Břeclav, Podivín, Arkádie, Česko, Hasičský záchranný sbor, Peloponés

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z jižní Moravy dorazili do Řecka. Pomůžou s rozsáhlými požáry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.